(KarriereStart.no):

Borregaard er verdens mest avanserte bioraffineri. Ved bruk av naturlige, bærekraftige råvarer produserer konsernet avanserte og miljøvennlige biokjemikalier og biomaterialer som kan erstatte oljebaserte produkter. Selskapet er et globalt konsern med 1080 ansatte i fabrikker og salgskontorer i 16 land.


Anne er opprinnelig fra Porsgrunn, men valgte å søke seg til Borregaards bioraffineri i Sarpsborg da hun var på leting etter en lærlingplass innen kjemiprosess. Hun fant frem til Borregaard ganske tilfeldig da hun søkte etter aktuelle bedrifter på internett.


- Jeg ble overrasket over hvor store Borregaard var og hvor mange forskjellige produkter de lager. Borregaard virket som et spennende sted å jobbe, sier Anne.

 

- Loset i riktig retning

Etter å ha sendt inn en søknad ble Anne kalt inn til intervju med faglig leder i kjemiprosess og personalavdelingen ved Borregaard. Det resulterte i en lærlingplass ved bioraffineriet.


- Jeg tror jeg fikk plassen fordi jeg viste at jeg var motivert og gav et godt inntrykk på intervju, hadde karakterene på plass, samt lite fravær fra skolen. Jeg var heldig og fikk plass rett før introduksjonsuka på Borregaard, forteller Anne.


En av grunnene til at Anne valgte å bli lærling, var den store variasjonen i arbeidsoppgaver. I tillegg likte hun kombinasjonen mellom praktiske oppgaver og det rent faglige.


- Det er fint å både kunne ta fagbrev, samtidig som jeg har mulighet til å studere videre til å bli ingeniør eller sivilingeniør hvis jeg ønsker det. Jeg liker også at vi får lønn under utdanningen vår. Jeg setter pris på mine arbeidskollegers lange erfaring, og kunne bruke dette for å forstå det faglige jeg skal kunne før fagprøven min, forteller hun.


Hos Borregaard får alle lærlingene tildelt sin egen instruktør som følger dem gjennom hele opplæringsløpet, og helt frem til de har fagbrevet i hånden.


- Min instruktør har hjulpet meg mye, både faglig og praktisk. Man blir loset i riktig retning under vanskelige oppgaver. Jeg setter også pris på det sosiale og det å alltid ha en du kan snakke med og spørre, samtidig som jeg er ansvarlig for egen læring og fremgang, sier Anne.

 

Klikk her for å lese Norges største internshipmagasin

 

Fra lærling til fast ansatt

Anne er nå ferdig med lærlingtiden i Borregaard, men har nå fast jobb som prosessoperatør ved Borregaards vanillinfabrikk. Hun forteller at hun lærte veldig mye på kort tid i lærlingperioden hos Borregaard, og hun lærer fortsatt nyttige ting på jobb hver uke.


- I dag har jeg fått meg en fast jobb som jeg trives godt i og det er et godt arbeidsmiljø her, forteller hun.


I jobben som prosessoperatør rullerer hun mellom å være ute i fabrikk og sitte inne og styre fabrikkene fra driftssenteret. Borregaards bioraffineri består av 20 fabrikker over et 3 kilometer langt område som fungerer som råvareleverandører til hverandre. Det er med andre ord en kompleks virksomhet.


- På driftssenteret styrer jeg flere av våre anlegg. Blant annet miljøfabrikken, vannverk og vanillin. Når jeg er ute i fabrikk går jeg sjekkrunder i fabrikken, tar kvalitetsprøver, kommuniserer med inneoperatør rundt drifting av anleggene, overvåker prosessavsnitt, kontrollerer fabrikktilstand og sørger for god HMS, oppetid og fart i produksjon.


I det daglige har hun også mye samarbeid og kommunikasjon med andre i driftsorganisasjonen, teknisk og vedlikehold, samt de ansvarlige for vanillinfabrikken.


Til slutt, har du noen tips til andre som ønsker å bli lærling?


- Ikke være redd for å flytte på deg når du søker lærlingplass. Jeg er veldig glad for at jeg tok denne sjansen. Det er lurt å gjøre sitt beste på skolen og ha minimalt med fravær. Vær tidlig ute og søk aktivt på de stedene du ønsker å være, avslutter Anne.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger