(KarriereStart.no):

 Norge trenger flere fagarbeidere og mange som allerede er i jobb uten fagbrev ønsker utdanning. Nå legger vi frem en ny vei til fagbrev, og åpner opp for at flere kan ta fagbrev på jobben, og med lønn, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

 

– Vi mener fag- og svennebrev er like viktig som en mastergrad, og da må vi stimulere til at flere får anledning til å skaffe seg denne kompetansen. Det bidrar Fagbrev på jobb til, sier finansminister Siv Jensen.

 

Regjeringen la i statsråd i dag frem et forslag om «Fagbrev på jobb». Målgruppen for ordningen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen, har noe praksis fra lærefaget, men behov for veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven. Deltakeren kan inngå en kontrakt med sin fylkeskommune og arbeidsgiver etter ett års praksis. I felleskap lager de en plan for veien til fagbrev.

 

Les også: Fagbrev mer etterspurt enn mastergrad

 

En gulloppskrift

– Ordningen bygger på et prøveprosjekt med svært gode resultater. Fagbrev på jobb sørger for teori og praksis i ett, og ordningen har blitt beskrevet som en gulloppskrift av deltagerne. 8 av 10 som deltok i prøveprosjektet sa de hadde blitt bedre til å gjøre jobben, sier Sanner.

 

Fagbrev på jobb stiller de samme kravene til kompetanse i faget, til gjennomføring av eksamener og fag- eller svenneprøven for lærlinger eller praksiskandidater.

 

– Hvordan dette løses varierer. Ved forsøket som er gjort i Hordaland har de som tar Fagbrev på jobb gått på skole en dag i uken og jobbet resten. Her finner man varianter som sikrer at de som får fagbrev på jobb oppfyller de kravene som gjelder for de som tar fagbrev på andre måter. Et fagbrev er ikke bare et bevis på faglig kompetanse, det gir også en større trygghet for jobb, sier Sanner, og fortsetter:

 

– Å ta fagbrev er bra for den enkelte, og det er bra for samfunnet. Mange har gitt uttrykk for at de trengte en dytt fra arbeidsgiver. Nå gjør vi det lettere for arbeidsgivere å gi dem den hjelpen de trenger for å komme i gang.

 

Lyst på jobb innen bygg- og anleggsbransjen? Sjekk ledige stillinger hos Statnett her

 

–  For å bygge landet trenger vi ikke bare folk som går på jobb i dress, vi trenger flere som går på jobb i kjeledress. Nå håper jeg ordningen blir godt kjent og at flere bedrifter og ansatte bruker muligheten, avslutter Jensen.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger