– En billakkerer fikser eventuelle skader på lakk på bil og lakkerer det opp igjen, så det blir fint og nytt, sier Tuva Teien Christensen, som er billakkerer hos Bilia Vestfold.


Selv om ingen skader er like, er prosessen om hvordan de skal fikses veldig lik, forklarer hun.


– Det går i alt fra sparkling til å legge filler og slipe. Masse sliping, lakkere utflekk og polering. Det er godt å se en bil komme inn med store riper eller bulker, som blir levert tilbake til kunde like fin som om den skulle vært ny.


Tuva har hatt tre Volvo V70-er og XC70-er. Og en Ford Mustang, som fortsatt står hjemme.


– Den Mustangen ble nylakkert da jeg var yngre, og det var kjempestas. Den så gammel og sliten ut, så vi sendte den bort. Da den kom tilbake like etterpå, var den strøken og fin, rød og blank. Da fant jeg ut at jeg hadde lyst til å starte med bilskade/lakk, og bli lakkerer, sier hun.


Tuva startet på teknologi og industrifag første året på videregående, og andre året gikk hun bilskade/lakk. Deretter fikk hun utplassering hos Bilia, og har kost seg der siden.– Jeg føler meg ganske trygg på jobbmarkedet som billakkerer, og jeg har null i studielån. Det er stort behov for denne kompetansen. Du er omtrent garantert jobb, avslutter hun.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger