(KarriereStart.no):

Navn: Christin Viul
Alder: 39
Fra: Oslo
Stilling: Smådyrveterinær
 

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?

En typisk arbeidsdag begynner klokken 8:30. Da begynner vi med å ta inn pasienter som skal være på klinikken den dagen. Det er enten pasienter som skal inn for tannbehandling, utredninger eller operasjoner. Når vi har fått tatt inn de, så hender det at vi har noen oppsatte timer på morgenen før vi kommer i gang med operasjoner, tanntrekk og slike ting. Selv gjør jeg mye tannbehandlinger og operasjoner, og så har jeg en del oppsatte timer igjen på ettermiddagen. Eksempler på operasjoner jeg utfører er for eksempel amputasjoner, fjerning av milt, kastrasjon, fjerning av svulster og så videre. Vi gjør det meste av bløtvevsoperasjoner her på klinikken.

Hva er det beste ved jobben din?

Det jeg syns er aller best med jobben, er at man aldri vet hva som kommer til å skje. Man møter alltid noe nytt man aldri har sett før, og man blir aldri ferdig utlært. Det er en veldig aktiv jobb med lite stillesitting. Jeg føler meg heldig som har en jobb der jeg får utviklet meg hele tiden.

Hva har du av formell utdanning?

Jeg har veterinærutdanning fra Norges veterinærhøgskole. Jeg har også en rekke etterutdanningskurs, i tillegg til at jeg tok et internship i Edinburgh i ett og et halvt år. Det regnes i realiteten som en etterutdanning. Jeg hadde et roterende internship på smådyrmedisin hvor jeg roterte fra avdeling til avdeling innenfor smådyrklinikken på veterinærhøgskolen i Edinburgh. Der hadde de spesialistkompetanse i blant annet kirurgi, kardiologi, onkologi, eksotiske dyr, akuttmedisin og flere andre fagområder.

 

Hva er det mest utfordrende med å jobbe innen yrket ditt?

Det kommer an på hva slags personlighet du har, og hva du gjør. Om du gjør mye kirurgi, vil du måtte håndtere at alt ikke alltid går etter planen. Noen ganger oppstår det komplikasjoner etter en operasjon. Det er ikke noe artig – verken for deg, eier eller dyret. Men man må likevel våge å kaste seg ut i det en gang til, selv om det ikke gikk som forventet forrige gang.

 

For nyutdannede veterinærer kan det vanskeligste være selve møte med dyreeier. Man har ofte veldig høye forventninger til seg selv i tillegg til at dyreeier forventer at du har svar på alle spørsmål. I blant kan nyutdannede veterinærer opptre litt skråsikre for å dekke over sin egen usikkerhet, og det faller ikke alltid så heldig ut i møte med dyreeier. Det beste er nok å opptre litt ydmykt i møte med eierne. Det kan være utfordrende å ikke kunne gi et svar til en bekymret eier der og da, men det er også noe man blir mer vant til etter hvert. Man våger å si til eier at dette har jeg ikke svaret på her og nå, men jeg vil gjerne konferere med en kollega med spesialistkompetanse på området og komme tilbake til deg.

 

Har du noen tips til andre som kunne tenke seg å jobbe med det samme som deg?

Hvis du virkelig ønsker å jobbe som veterinær, så skal du gå for det. Halvparten av de som begynner på studiet ender opp i andre jobber enn som klinisk veterinær. Mange ender opp med å drive med forskning, jobbe i mattilsynet eller andre ting. Hvis du er usikker ville jeg kanskje tenkt meg om en gang til. Det er ikke et veldig godt betalt yrke, men for de som trives i jobben er det ingenting som er mer givende enn å kunne hjelpe dyr og deres eiere.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger