(KarriereStart.no):

– En hovmester er vaktansvarlig sin høyre hånd, som skal hjelpe til med arbeidsoppgaver den har behov for. Det kan for eksempel være å stå i matluka, hjelpe servitørene med vanskelige gjesteopplevelser, ta imot gjester og sørge for at restauranten går som smurt, sier Jonas Kvikshaug Berntsen Brodahl, som er hovmester på Olivia Østbanehallen.

 

Han forklarer at det er en veldig morsom jobb, fordi det byr på nye utfordringer hver dag, samtidig som det er en utrolig sosial jobb hvor du får jobbe med mange fine personligheter. Jonas valgte dette yrket fordi han ville jobbe med mennesker, og ønsket en litt annerledes hverdag med action og høyt tempo – på et sted der det skjer mye.

 

– Det som gjelder er stå-på-vilje, å vise engasjement og ha en positiv innstilling hver dag på jobb. Du må være utadvendt, energisk, også må du smile mye. Da får du fornøyde gjester og et bedre arbeidsmiljø. Du sprer positivt humør over på kollegaene dine, og gjestene kommer tilbake igjen og igjen.

 

SE OGSÅ: Hva gjør en kjøkkensjef? Yrket på to minutter

 

For å bli hovmester, kan det være lurt å starte med to år på Restaurant- og matfag på videregående skole, etterfulgt av to år i lære. Da stiller du med god kompetanse når du kommer ut i arbeidslivet. Selv startet Jonas som servitør, men fordi han viste at han var klar for å utvikle seg, klarte han å stige i gradene.


 

– Hvis du viser initiativ, viser du at du er en kandidat som kan vokse innenfor yrket. Du kan faktisk klatre enda høyere opp. Du har assisterende restaurantsjef, restaurantsjef, og så er det driftsjef som driver hele restauranten. Veldig mange som har nådd opp dit, har vært hovmestere.

 

– Og jobbmulighetene er veldig gode. Du kan jobbe overalt i Norge, og det åpner seg nye veier til hele verden. Så lenge du kan språket, kan du jobbe overalt, avslutter Jonas,

 

SE OGSÅ: Hva gjør en kokk? Yrket på to minutter

Les om arbeidsgivere og jobbmuligheter innen hotell- og reiselivsbransjen