(KarriereStart.no):

– En kjøkkensjef er en som ansvaret for hele kjøkkenet, og sørger for at vi alltid leverer mat av høyeste kvalitet, sier Alexander Johannesen, som er kjøkkensjef på restauranten Christiania i Oslo.

 

Det er han som komponerer rettene, og det er hans meny som står på bordene. Det er også han som har ansvaret for alle på kjøkkenet. Det inkluderer både kokker, lærlinger og oppvaskhjelpen.

 

– Jeg har sous chefer, førstekokker, lærlinger og vanlige kokker, forklarer han.

 

Når alt arbeidet skal kokes ned til én setning, lager de utrolig god mat i et veldig hektisk tempo. Og for å lykkes som leder for et slikt team, gjelder det å ha noen viktige nøkkelegenskaper.

 

– En god kjøkkensjef for meg, er en som har lidenskap, en som tenker på miljøet rundt seg og en som leverer fantastiske retter.

 

I rollen som kjøkkensjef må du være forberedt på lange arbeidsdager og turnusarbeid. Til gjengjeld er også arbeidsdagene varierende – i likhet med selve arbeidet. Og det er svært givende, ifølge Alexander.


 

– Du lager noe, du skaper noe. Du er kreativ og du innoverer, forklarer han.

 

For å bli kokk kan du gå to år på «Restaurant- og matfag» på videregående skole. Deretter er det to års læretid på et kjøkken.

 

– For å bli kjøkkensjef starter du som lærling. Neste steg er kokk. Noen restauranter har førstekokker. Så har du sous chefer, assisterende kjøkkensjef, og til syvende og sist, kjøkkensjef.

 

Det som motiverer Alexander med denne jobben, er glade og fornøyde gjester.

 

– Når jeg leser en tilbakemelding eller en anmeldelse som er positiv, da bare smiler man med hele fjeset.

 

– Jeg synes du skal bli kjøkkensjef, fordi det er en helt annen måte å jobbe på. Det er ikke 8-4. Dette her er lidenskap. Det er noe jeg elsker, avslutter Alexander. 

 

Les mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter innen restaurant- og serveringsbransjen her