Restaurantsjef
Om yrket, jobb, utdanning og lønn
Hva gjør en restaurantsjef
Restaurantsjefer arbeider vanligvis ved større hoteller, og gjerne med flere restauranter. Restaurantsjefen har hovedansvaret for den daglige driften av restauranten. Hver restaurant har i tillegg ofte en eller flere hovmestre som man arbeider tett sammen med. Ved de mindre hotellene og restaurantene kan hovmesteren også fungere som en restaurantsjef.
Restaurantsjefens oppgaver er å drive restaurantbedriften, og dette innebærer administrering, bedriftsplanlegging, markedsføring, kunderelasjoner, budsjettering og personalansvar.
Personlige egenskaper - Restaurantsjef
Som leder av en servicebedrift må restaurantsjefen være utadvendt, serviceinnstilt og ha evnen til å skape et hyggelig miljø rundt seg. Man må også ha samarbeidsevner ovenfor leverandører, medarbeidere, ansatte og gjester.
Utdanning / kompetansekrav - Restaurantsjef
Restaurantsjefer har ofte bakgrunn som servitør og hovmester, og jobbet seg oppover i systemet. Det finnes også flere utdanningsmuligheter som vil kvalifisere til stillingen, blant annet innen hotelledelse, reiselivsledelse og kjøkken- og restaurantledelse, samt generell økonomi- og administrasjonsutdannelse.
Jobbmuligheter - Restaurantsjef
Restaurantsjefer er ofte ansatt i på hoteller eller i hotellkjeder, i tillegg til etablerte større restauranter. Det vil finnes jobbmuligheter i de fleste større byer i Norge og ellers rundt om i verden.
Lønnsnivå - Restaurantsjef
Inntekt vil variere i forhold til hvor man jobber, utdanningsnivå, ansiennitet osv.
Restaurantsjefer tjente i gjennomsnitt 591 960 kroner i 2023
Kilde: SSB