(KarriereStart.no):

– En jordmor er en som følger opp gravide under svangerskapet, og som tar i mot barnet på sykehuset. Vi får lov til å følge foreldrene gjennom et svangerskap, en fødsel og i tiden etterpå i barselperioden, sier Malin Myklebust, som er jordmor på Akershus universitetssykehus (Ahus).

 

Hun har vært jordmor i ett og et halvt år, og i løpet av den tiden har hun vært med på om lag 150 fødsler.

 

– Det å få være med på den store begivenheten som det er å få et barn, er helt magisk, sier hun.

 

I hennes øyne er en god jordmor først og fremst en som er glad i mennesker. Man må også like å jobbe i et hektisk miljø, klare å balansere flere oppgaver samtidig og like at uforutsette ting kan skje. Men ikke minst må man også kunne formidle ro og omsorg til de som trenger det.

 

– Vår jobb er å betrygge, roe ned og gjøre dette til en trygg og god opplevelse, forklarer Malin.

 

En jordmor kan jobbe i kommunehelsetjenesten på helsestasjon, på sykehuset og med hjemmefødsler. Om man jobber på sykehus, må man være forberedt på å jobbe turnus.


 

– Da jobber man både dag, kveld, natt og i helgene. Et sykehus er alltid åpent, og vi trenger alltid jordmødre som er på plass for å ta imot barn.

 

For å bli jordmor må du først ta en sykepleierutdanning, som tar tre år. Deretter må du jobbe i som sykepleier i minst ett år, før du går videre til det to-årige jordmorstudiet. Ifølge Malin er det veien til verdens veste yrke.

 

– Jeg synes at du skal bli jordmor, fordi det er verdens beste jobb. Den følelsen når vi løfter barnet ut av mamma, og legger barnet opp på brystet til mor, er helt magisk. Tårene hos pappa spretter, mamma gråter og noen ganger gråter vi også, avslutter hun.

 

Les mer om jobbmuligheter og arbeidsgivere innen helsesektoren