(KarriereStart.no):

Mange nyutdannede opplever at det kan være tøft å gå fra en «beskyttet» studenttilværelse til en hverdag som jobbsøker. Ute på arbeidsmarkedet er det gjerne tøff konkurranse om de beste jobbene, og uten mye jobberfaring fra før av kan det være vanskelig å vite hvordan man gjør seg attraktiv overfor arbeidsgiver. Vi har snakket med personalsjef Leif Roar Pettersen i Barnehagenett, for å finne ut mer om hva de ser etter når de skal ansette en barnehagelærer i en av sine barnehager.

 

Pettersen forteller at han alltid ser etter noen som skiller seg ut i mengden. Når han rekrutterer nye medarbeidere, ser han etter noen som viser samfunnsengasjement, er faglig sterke og uredde.

 

– De som viser disse egenskapene skiller seg ut på en positiv måte. Jeg ser etter de som har vært engasjert i frivillige verv i idrettslag, korps, eller andre organisasjoner I tillegg er det et pluss hvis de har vært engasjert i studentpolitikken, gjennom deltakelse i ulike utvalg, for eksempel. Det forteller meg at de er opptatt av samfunnet rundt seg, sier Pettersen.


 

Les også: Slik er hverdagen når du studerer til å bli barnehagelærer

 

For mange snille søknader

Når Barnehagenett skal ansette en ny medarbeider, har Pettersen som utgangspunkt at vedkommende må være svaret på den utfordringen de har. I den forbindelse mener han at mange søknader gjør altfor lite for å overbevise om at søkeren er riktig person for jobben.

 

– Generelt er det for lite overbevisende søknader, og mange skriver at de vil jobbe hos oss for å lære, og det er ikke jeg mest opptatt av. Selvfølgelig skal man lære i en jobb, men jeg ønsker folk som kan være svaret på den utfordringen vi har. Mange er rett og slett for beskjedne i søknaden, og bruker for mye plass på opplysninger som ikke bør være hoveddelen i en søknad, nemlig hvor man er fra og hva man gjør på fritiden.


 

Pettersen forteller at han er opptatt av å få inn folk som kan bidra fra dag én, og mener at nyutdannede heller bør fokusere på den nærheten de har til utdanningen, og at de kan bidra med nye faglige impulser.

 

– Vi ønsker folk som kan bruke det de allerede har lært, forklarer Pettersen.

 

– Viktig at personen passer inn

I selve intervjusituasjonen bør man fokusere på å gjøre et godt førsteinntrykk. I den forbindelse anbefaler Pettersen at man for eksempel øver litt i forkant på hvordan man kommer inn i rommet og presenterer seg selv, og legger til at det er et stort pluss i margen hvis man har tatt seg tid til å besøke hjemmesiden til barnehagen og lest seg opp på arbeidsgiveren.

 

Lyst på jobb innen utdanning og undervisning? Les mer om arbeidsgivere og finn stillinger her

 

 De som skiller seg ut er de som tør å by på seg selv. De som benytter muligheten de får til å vise at «jeg er løsningen for deg!» Det gjør ingenting at man er nervøs, men du må bruke muligheten du har til å fortelle hvem du er, og hvorfor du er svaret på det vi er ute etter.

 

Når Pettersen intervjue, er han opptatt av at kandidaten er pedagogisk sterk, og ser det også som positivt hvis man har en eller annen form for ledelse i bagasjen. Han understreker imidlertid at det ikke nødvendigvis er karakterer som er tungen på vektskålen.

 

 Generelt veier nok personlige egenskaper vel så tungt for oss som karakterer. Passer personen inn? Har man personlige egenskaper som matcher med det vi er på utkikk etter? Å være bevisst seg selv og selvreflektert er lurt. Det er viktig å vite hva du kan tilby som arbeidstager, og hva du står for, sier han.


 

Hva er dine beste tips til nyutdannede barnehagelærere på jobbjakt?

– Frem med brystkassa! Ikke si at du er ute etter sted der alle andre kan lære deg noe, men ha mest fokus på hva du kan bidra med som nyutdannet barnehagelærer. Det å oppsøke barnehager og levere søknaden personlig er også et veldig godt tips, avslutter Pettersen.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger