– En vekter er en person som passer på verdier og mennesker der man oppholder seg, og forsåvidt også der man ikke oppholder seg. Det kan for eksempel være på sykehus, kjøpesentre, i gatene, i sentrum og så videre, sier Camilla, som er vekter i Avarn Security.
Selv har hun jobbet som vekter på kjøpesentre, museer og som utrykningsvekter i bil. Litt avhengig av hvor man jobber, vil man som vekter få forskjellige typer oppdrag i løpet av en dag.
– Alt fra at noen trenger hjelp, til at man er en omsorgsperson for noen andre. Egenskaper som er gode å ha som vekter, er å være pålitelig, tålmodig og glad i å prate med mennesker, forklarer hun.
Vektere kan jobbe både heltid og deltid. Mange jobber som vekter ved siden av studier, mens andre har det som fulltidsjobb. Dette er en veldig fleksibel jobb som kan tilpasses din hverdag og hva som passer best for deg og din situasjon.
– Som vekter kan du jobbe mange forskjellige steder. Du kan for eksempel jobbe på sentre, hvor du går rundt og snakker med folk hele dagen. Du kan også jobbe mobilt ute på utrykning. Da snakker du kanskje ikke med noen i løpet av en hel vakt. Derfor passer egentlig vekteryrket for alle, fordi man kan gjøre masse forskjellige ting.
Det er to måter man kan bli vekter på. Den ene er at man tar et femukers vekterkurs, og den andre er å ta et fagbrev innen sikkerhet. Selv har Camilla tatt fagbrev. Da gikk hun først to år på sikkerhetsfag på videregående, for så å jobbe to år.
Jobbmulighetene i vekterbransjen er gode. Camilla anbefaler å se etter ledige stillinger på nettsidene til de ulike vekterselskapene. Der finner man som regel jobber over hele landet.
– Vekteryrket er også et kjempefint inngangsyrke. Det er mange i vårt selskap som sitter i høye stillinger som har startet som vekter. Du blir kjent med mange mennesker, og du knytter mange kontakter, avslutter Camilla.