(KarriereStart.no):
– En urmaker reparerer alt fra store klokker, som veggur, gulvur og bordur, til armbåndsur. Min hverdag består hovedsakelig av å analysere og veilede kunder med klokkene sine. Det kan være ved at jeg priser reparasjoner eller utfører batteriskift, pakningskift og servicer, forklarer Anders Waaler, som er urmaker hos Urmaker Larsen.
Han valgte å bli urmaker fordi han alltid har likt å plukke på ting. Ta det fra hverandre, sette det sammen igjen og se at det fungerer.
– En skikkelig klokke er et kunstverk. Både ingeniørarbeidet, til det å lage urverket, til designet av tallskiven, viserne og designet på selve armbåndsuret, sier han.
Hvis man skal bli urmaker lønner det seg å ha egenskaper som presisjon og en god porsjon tålmodighet.
– Det blir veldig smått. Du bør også være kreativ. Med gamle ur vil du kunne komme borti et problem du aldri har vært borti før. Da må du finne en løsning.
For å bli en urmaker i Norge må du gå to år på Kongsberg videregående skole, som er den eneste skolen i Norge som gir yrkesteoretisk grunnutdanning innen urmakerfaget. Deretter er det år års læretid før man er ferdig utdannet urmaker. Noen velger også å gå på skole i Sverige eller Danmark.
– Du kan velge å jobbe på et verksted, for en importør eller i butikk. Det er verksteder og butikker overalt i hele landet, som alltid har behov for urmakere. Det er alltid en jobbmulighet.
Han legger til at en god urmaker kan få seg jobb over hele verden.
– Det å få en gammel klokke, som ikke har gått på flere tiår, til å gå igjen og se at det er liv i den. Det er en fantastisk følelse, avslutter urmaker Anders Waaler.