– En teatersnekker lager kulisser og andre ting som skal være på scenen under ballett- og teaterforestillinger. Når man jobber som teatersnekker i Operaen, er arbeidshverdagen veldig variert, sier Vilde Rapp Riise, som er teatersnekker ved Den Norske Opera & Ballett.
I Operaen er produksjonene som regel veldig store, noe som gjør at teatersnekkerne må jobbe i team sammen med andre håndverkere.
– Vi jobber tett med smia, malersalen, møbeltapetsererne, scenearbeidere og scenografer. Når kulissene drar ut fra treverkstedet, skal det gjerne innom malersalen eller tapetsererne. Når kulissene står på scenen, er det nesten litt uvirkelig at man selv har vært med på å bygge dem.
Vilde gleder seg til å komme på jobb hver dag, fordi hun aldri vet helt hva som kan komme.
– Alt vi lager går på løpende bånd. Det er stadig nye oppgaver, og vi har et veldig godt kollegium.
Det finnes mange jobbmuligheter for teatersnekkere. Det finnes både store og små teatre og kulissverksteder over hele landet som har behov for deres kompetanse.
– Det som er fint med å jobbe i Operaen, er at vi også er en sertifisert lærlingbedrift. Det betyr at du kan søke deg hit, og teste ut om teatersnekkeryrket er noe for deg. Det er også flere verksteder rundt om i landet som er lærlingbedrifter. Det er lurt å se om teatre i ditt nærområde tilbyr lærlingplass.
Teatersnekker er jo ikke en beskyttet tittel, men det er lurt å ha en bakgrunn som tømrer eller møbelsnekker som utgangspunkt.
– De aller fleste jeg kjenner i dette yrket har det som bakgrunn. Da må man gå to år på videregående skole, og deretter to år i lære, forklarer Vilde.
Selv er hun utdannet møbeldesigner ved Kunsthøgskolen i Oslo, og har i tillegg tatt svennebrev i møbelsnekring.
– Hvis man er praktisk anlagt, liker å være kreativ, ha en variert arbeidsdag og er interessert i håndverk, er dette det beste yrket som finnes, avslutter Vilde Rapp Riise.