(KarriereStart.no):

Hvilke behov man ønsker å dekke gjennom en deltidsjobb kan være veldig forskjellig. Noen skaffer seg en deltidsjobb utelukkende for å spe på studiestøtten, mens det for andre er viktigere å ha en jobb hvor man har det gøy og kanskje får noen fristende frynsegoder.

Noen tenker også et par steg lenger frem og skaffer seg en deltidsjobb som gir relevant arbeidserfaring på CV-en.

Den ideelle deltidsjobben innebærer selvfølgelig en miks av disse tre kriteriene, men den kan det bli en utfordring å finne.

Så før du begynner å sende ut søknader, bør du tenke gjennom hva som er viktigst for deg. Her er de tre kriteriene du bør vurdere:

 

1. Opplevelser og frynsegoder

Å jobbe noen få timer i uken trenger slett ikke være kjedelig og demotiverende. Finn en jobb som du synes er spennende, og som attpåtil kan gi deg noen lukrative frynsegoder. Her er noen eksempler:

 

Konsertbransjen

Er du glad i å dra på konserter og festivaler, hvorfor ikke jobbe der i stedet? Konsertarrangører leter stadig etter frivillige eller deltidsansatte som kan hjelpe til med organisering, servering eller billettsalg eller vakthold.

Selv om du er på jobb, kan du fortsatt få sett favorittbandet ditt, og du skal ikke se bort fra at du får gratis eller rimelige billetter utenom arbeidstid.


 

Mediebransjen

Perfekt for dem som studerer media, men kan også være gøy for de som ikke gjør det. Får du en deltidsjobb i eksempelvis lokalavisen, kan du søke om medlemskap i Norsk Journalistlag, som har egne priser for studenter.

Den største fordelen med dette er at du får et pressekort som kan gi deg innpass på ulike arrangementer. Du må jo skrive og/eller ta bilder, men til gjengjeld kan du få oppleve mye spennende som du ikke ville ha fått muligheten til i andre jobber.

 

Restaurantbransjen

I tillegg til å få CV-fyll som viser at du har erfaring med å jobbe under tidspress, får du gjerne gratis mat på jobb og medarbeiderrabatt som kan benyttes på fritiden.

Får du jobb på kjøkkenet, får du i tillegg en ypperlig innføring i hvordan man lager mat. Og det kommer alltid godt med til senere.


 

Hotellbransjen

Med en deltidsjobb på et hotell, får du gjerne rabatt eller tilnærmet gratis opphold der også. Arbeider du for en hotellkjede, pleier dette dessuten å bety at du får rabatter på alle hotellene i kjeden og det kan virkelig komme godt med hvis du skal ut og reise, eller føler for å sjekke inn på hotellet etter en fuktig kveld på byen.

LES OGSÅ: Vekter - deltidsjobb - hva gjør en vekter?

 

2. Lønnen i fokus

Hva du kan få i timelønn vil variere veldig ut fra hvilken bransje du skal jobbe i. Den vanligste timelønnen i deltidsjobber som krever hverken utdanning eller erfaring ser ut til å ligge mellom 180 og 200 kroner.

Deltidsansatte får altså vanligvis ikke veldig godt betalt, men det finnes derimot unntak.

Og er du villig til å jobbe hardt for det, kan du opparbeide deg en grei sum hver måned.

 

Salgsjobben

Telefonselgere er kanskje ikke den mest populære yrkesgruppen, men hvis man er flink til å overbevise folk, kan du tjene en god slant. Selgere jobber ofte etter provisjon med lav grunnlønn og bonuser basert på antall salg.

Er du flittig og lærer deg å bli en god selger, kan du potensielt tjene veldig bra.

Dette er også en god arbeidserfaring å ha på CV-en. Veldig mange arbeidsgivere verdsetter arbeidssøkere med erfaring fra salg og markedsføring.

 

Serveringsjobben

Jobber du innen serveringsbransjen, får du ofte tips fra kunder. Får du deg i tillegg en deltidsjobb ved et serveringssted av den litt finere sorten, kan både tips og grunnlønn være ganske god.

 

Nattjobben

Er du strukturert og flink til å prioritere egen tid, kan en nattjobb være noe for deg. Nattevakter ved sykehjem, taxisjåfører med arbeid i helgene og på nattestid og vekterjobber kan alle gi en fin månedslønn. Mange studenter tar på seg nattevakter som de fulltidsansatte ikke orker.

Jobber du om natten, får du som oftest et bra timetillegg, noe som gjør at man tjener litt mer enn i en vanlig deltidsjobb.


 

3. Relevant arbeidserfaring

Arbeidsmarkedet er nå slik at gode karakterer og høy utdanning alene ofte ikke er nok til å få jobb der du ønsker. Det finnes alltid andre der ute med lengre arbeidserfaring innenfor ditt fagfelt.

Har du planer om å skaffe deg en deltidsjobb i løpet av studietiden, kan det dermed være lurt å finne en jobb som er relatert til det faget du studerer.

 

Dine rettigheter i deltidsjobben
 

Du har rett på sykepenger hvis du har arbeidet i over fire uker på samme sted.

Du har krav på overtidsbetaling på minimum 40 prosent hvis du jobber mer enn ni timer om dagen og 40 timer i løpet av en uke.

Be om en skriftlig lønnsslipp fra arbeidsgiver – dette er det eneste beviset på at du har betalt skatt.

Hvis du arbeider på studiestedet ditt i løpet av sommerferien, kan du ha krav på skattefradrag til husleie, reiseutgifter til hjemstedet og eventuelt utgifter til mat.

Du har krav på minst én halvtime sammenhengende pause hvis du jobber mer enn fem og en halv time om dagen.

Du har alltid krav på en arbeidskontrakt. Denne skal inneholde informasjon om arbeidstid, lønnsbetingelser og eventuell prøvetid.
 

 

- Hvis en skal tenke litt mer strategisk så kan man begynne å tenke på «hvor har jeg tenkt meg etterpå og hvilken retning er jeg interessert i? forteller Rønnaug Tveit, som er daglig leder for Karrieresenteret ved Studentsamskipnaden i Bergen (SiB).

Hvis du for eksempel studerer økonomi- og administrasjonsfag, hvorfor ikke søke jobb som assistent eller sommervikar hos en attraktiv bedrift? Eller studerer du media og kommunikasjon, hvorfor ikke tenke litt alternativt og søke deg til en hvilken som helst posisjon i firmaet?

- Fordi da har du vært innenfor og du begynner å få praksis i både den bransjen og enkeltselskapet. Det er alltid noen som husker den som satt i resepsjonen den sommeren - så pass endelig på å gjøre en god jobb der du er, forklarer hun.

Ikke gi opp selv om du ikke får en jobb på dagen. Spør om du kan arbeide frivillig en dag eller to i uken til å begynne med. Gjør du en god innsats er sjansen desto større for at de kan gi deg litt bedre arbeidsoppgaver etter hvert. Og kanskje de til og med tilbyr deg fast jobb når du er ferdig utdannet?

 

Klikk her for å finne ledige deltidsjobber