(KarriereStart.no):

For mange er det å jobbe gjennom et vikarbyrå en effektiv måte å tjene litt ekstra penger mens man søker etter mer permanente jobber. Men dette kan også være en god anledning til å få vist frem hva man kan, samt at man får samlet verdifull erfaring på CV-en og ikke minst opparbeidet seg kunnskap om yrker man vurderer å jobbe med i fremtiden.


Men for å få mest mulig ut av en slik jobb, er det viktig å innfri forventningene fra din nye arbeidsgiver, din nye leder, kolleger og selvfølgelig også dine egne forventninger. Dette har seniorkonsulent Hanne Holst i bemanningsbyrået Adecco skrevet om i et innlegg i jobb- og karrierebloggen Gratis Påfyll. Følger du de syv tipsene hennes, kommer du langt på vei til å innfri alles forventninger:

1. Vær presis

Kom til avtalt tidspunkt på jobb, og første dagen kan du gjerne komme 5-10 min før tiden. Du har sikkert hørt det mange ganger før, men det er altfor mange som slurver med klokka. Det er normalt at faste ansatte har litt mer «slækk» med arbeidstiden, men ikke ap etter dem som har lengre fartstid enn deg.


2. Mobil og nettbruk

Unngå private samtaler når du er på jobb. Er det noe som ikke kan vente, så gi beskjed til din leder. Surfing på nett er et absolutt no-no. Er du ferdig med oppgavene du er satt til å gjøre, vis initiativ og be om flere oppgaver.

LES OGSÅ: Gründeres største frykter: Slik takler du dem

3. Dresskode

Følg bedriftens kleskode. Det ser ikke bra ut å stille på jobb i hettegenser dersom dine kolleger har skjorte, ei heller dress i et veldig uformelt miljø. Er du usikker på hva som sømmer seg, spør en kollega. Kom ikke med sovestriper i ansiktet og håret på halv åtte heller, mulig moren din synes det er sjarmerende, men det gjør garantert ikke sjefen.

LES OGSÅ: Hvordan få jobb i et stort konsern? Tips fra HR-avdelingen i Orkla

4. Sosialt

Den sosiale delen er viktig for mange på jobb, og som vikar kan det være vanskelig å finne sin plass. Snakk med kollegene dine og vis interesse for dem du jobber sammen med. Ikke spis lunsj på plassen din hvis alle andre sitter sammen i kantina. Det å knytte bånd på arbeidsplassen er viktigere enn mange er klar over, og kan faktisk avgjøre om du får jobb videre eller ei. Er det sosiale ting utenom arbeidstiden så anbefaler jeg at du blir med hvis du har mulighet til det. Men husk, du skal ikke vinne festen!


5. Kommunikasjon

Gi tydelige beskjeder til din arbeidsgiver. Må du til tannlegen, blir syk en dag eller annet, så sørg for at din leder får beskjed i god tid og før du skulle ha vært på jobb. Jobber du gjennom et bemanningsbyrå, informer også din konsulent. Du vil garantert oppleve positive og mindre positive ting på jobb, men ikke slarv om din arbeidsgiver til alle som måtte ønske å høre på. Du kan ha konfidensiell informasjon som ikke skal utenfor selskapets dører.

LES OGSÅ: Fulltidsjobb og studier: Det lar seg gjennomføre

6. Arbeidsoppgaver

Ikke vær redd for å spørre om du ting du lurer på. Noter hva som blir sagt, sånn at du kan gå tilbake senere. Men, er det ting du lett kan finne ut av selv så gjør det. Vis interesse for selskapet og arbeidsoppgavene du skal utføre.

LES OGSÅ: Dex Carrington om å følge drømmen

7. Fast ansettelse

Det er en grunn til at selskapet har leid inn en vikar, så ikke forvent at selskapet ansetter deg etter endt vikariat. Det er flott å vise interesse for selskapet, men ikke mas allerede tredje uken om at du vil ha fast jobb. Vær tålmodig!

Med godt humør og en positiv innstilling kommer du veldig langt. Gjør du ditt beste hver dag på jobb er det faktisk godt nok!

Kilde: Hanne Holst, gratispafyll.no 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger