(KarriereStart.no):

Når man endelig står med en fullført grad i hånden og er klar for å begynne på karrieren, er det viktig å innse at man ikke bør angripe arbeidsmarkedet med de samme forventningene til lønn som erfarne kandidater med lang fartstid i yrkeslivet.

 

Etter flere år med beskjeden studentøkonomi er det fristende å luke bort jobbene hvor lønnen ikke står i stil med drømmene dine, men det finnes noen argumenter og harde realiteter som sier at lønnsnivået ikke er det du bør fokusere på i den første jobben.

 

Den amerikanske gründeren Mayra Jimenez står blant annet bak det suksessfulle konseptet «The Orchid Boutique», og har lang erfaring med å ansette nyutdannede og håpefulle som ønsker en fot innenfor arbeidslivet. I en artikkel på det amerikanske karrierenettstedet Inc.com har hun listet fire gode råd til hvordan nyutdannede bør forholde seg til lønnsforhandlinger, og hvorfor det er helt andre ting som er langt viktigere i den første jobben etter fullført utdanning.

 

LES OGSÅ: Slik imponerer du fra dag én som nyutdannet

 

1. Ikke la lønnsnivået være avgjørende

Hvis du kommer i en situasjon hvor du kan velge mellom en jobb som er spennende og utfordrende, og en jobb som er moderat interessant, ikke bruke lønnsnivå som avgjørende faktor. Den beste og mest lærerike arbeidserfaringen får man ofte gjennom utfordrende stillinger som betaler lite, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. De tre første årene etter utdanningen bør være dedikert til videre læring og opparbeiding av verdifull erfaring, ikke på å tjene mest mulig penger.


 

Tenker heller på hvor mye du vil tjene på lengre sikt, eller noen år frem i tid, med den erfaringen og kunnskapen du tilegnet deg i den første jobben. Selv om du kanskje lever litt trangt en periode, så vil det være en god investering i det lange løp.

 

2. Forhandle med realisme, ikke ego

Potensielle arbeidsgivere lar seg ikke blende av en solid utdanning alene. Erfarne søkere med en solid merittliste kan ha noen fordeler i lønnsforhandlingene som du ikke har.

 

Hvis du er ny i bransjen eller arbeidslivet generelt, ikke prøv å blåse deg opp til en verdi du strengt tatt ikke klarer å levere på. Ikke legg for mye i å forhandle frem en fet lønn basert på potensialet ditt, selv om du er overbevist om at du vil levere resultater. Se heller på din første jobb som en forlengelse av studiene dine, og at du er heldig som får betalt underveis.


 

LES OGSÅ: Slik forhandler du om lønn under jobbintervjuet

 

3. Ikke involver en tredjepart

Mayra Jimenez ser stadig oftere at kandidater som tydeligvis har fått instrukser og råd fra andre underveis i forhandlingsprosessen. Du må aldri si ting som «foreldrene mine sa at jeg minimum måtte kreve x». Hvis du er over 18 år bør foreldrene dine holdes langt unna denne prosessen. Og hvis de likevel er involvert, for all del ikke nevn det til den potensielle arbeidsgiveren.

 

Om det er andre, mer upartiske personer som kommer med innspill, bør det fortsatt tas noen forbehold om det er verdt å lytte til dem. Ofte har ikke tredjepartene hele bildet av situasjonen og jobbtilbudet, og kan dermed ikke svare på dine vegne om hva som er best for deg. Om du blir fortalt at 350 000 er en dårlig årslønn i forhold til resten av arbeidsmarkedet, kan det hende at det er dette lønnsnivået som gjør at de velger å satse på deg fremfor en mer kvalifisert kandidat. Og som sagt: Det vil lønne seg å gå ned i årslønn for å få den riktige jobben.

 

4. Innsats betaler seg i lengden

Man opparbeider seg uvurderlig lærdom og erfaring fra å starte på bunnen og jobbe seg oppover i systemet. Foruten konkrete ferdigheter og kunnskap om alle leddene i bransjen, lærer denne erfaringen deg viktige aspekter om motivasjon, besluttsomhet og målrettet arbeid. Det gjør også at du får testet utholdenheten og arbeidsmoralen din, og ikke minst hjelper det deg å styre karrieren mot det du har talent for og som interesserer deg mest.

 

I den teknologisk avanserte internett-æraen vi lever i, er vi vant med å oppleve umiddelbar tilfredsstillelse og lett tilgang til det meste. Jimenez mener nyutdannede jobbsøkere bør lære at alt ikke er umiddelbart og kommer servert på et sølvfat. Det er ved å gjøre en solid innsats og målrettet jobbing man gjør seg fortjent til den lønnen man mener at man fortjener. 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger