(KarriereStart.no):

Nye tall fra SSB viser at lønnsgapet mellom kvinner og menn synker for første gang på syv år. Tallet på hvor mye menn tjener sammenlignet med kvinner falt med 12 000 kroner mellom 2015 og 2016. Roten til denne endringen i lønnsgapet handler imidlertid ikke om at typiske kvinneyrker plutselig har hatt en dramatisk lønnsøkning. Årsaken ligger snarere i oljeprisfallet som har hjemsøkt vårt land de siste årene. 

 

Det største jafset i lønnsgapet tar kvinnene i Hordaland, Rogaland og Vest-Agder – de samme fylkene som har vært hardest rammet av oljenedturen.

 

Astrid Louise Grasdal, førsteamanuensis ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen, mener sammenhengen er åpenbar.

 

– De siste par årene har konjunkturene gått i disfavør av menn. Kvinner jobber i offentlig sektor i større grad enn menn, og er mindre utsatt for konjunktursvingninger. Det kan nok være med på å påvirke den utviklinga vi ser i inntektsforskjeller, sier Grasdal til NRK.

 

Les også: Derfor tjener kvinner dårligere enn menn

 

Menn rammes av harde tider

Da norge var nede i en økonomisk bakrus på begynnelsen nittitallet i kjølvannet av jappetiden, så man mange av de samme trendene. Kvinner er mindre eksponert for arbeidsledighet, siden de oftere jobber i offentlig sektor, hvor konjuktursvingningene ikke merkes like sterkt som i det private næringsliv, som har en overvekt av mannlige ansatte. 


 

Norske kvinners lønn gikk frem i alle andre fylker enn i Rogaland i fjor. Men hovedgrunnen til at de tar innpå, er at menn tjente mindre enn tidligere. Dermed mener Grasdal at det minkende lønnsgapet paradoksalt nok er et tegn på en kjønnsdelt arbeidsmarked, og ikke at man tjener mer i yrker som sysselsetter mange kvinner.

 

– Jeg tror det først og fremst er uttrykk for at vi har et kjønnsdelt arbeidsmarked som rammer menn og kvinner ulikt, sier Grasdal.

 

Gjennomsnittskvinnen tjente i fjor 164.000 kroner mindre enn gjennomsnittsmannen i Norge.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger