(KarriereStart.no):

30. april er fristen for å godkjenne og levere inn årets skattemelding. Med tanke på at de fleste postene allerede er ferdig utfylt, kan det være fristende å la solen gå sin gang og ikke se noe nærmere på saken.

 

Samtidig kan det være nok å spare på å faktisk lese gjennom skattemeldingen, og endre eller legge til nødvendig informasjon. Det er nemlig slik at Skatteetaten ikke har full oversikt over alle typer utgifter. Èn av de tingene de ikke vet så mye om, er hvilke reiserelaterte utgifter du har.

 

Reiser du mye i jobben, kan du ha krav på langt mer i reisefradrag enn det Skatteetaten har tatt høyde for.

 

Dette har du krav på

Ifølge Skatteetatens nettsider, har du krav på fradrag for kostnader i forbindelse med reising mellom jobb og fast arbeidssted som overstiger 22 000 kroner i året.

 

Den øvre fradragsgrensen er på 97 000 kroner årlig. Hvis man trekker bort egenandelen, kan man få igjen maks 75 000 kroner i fradrag. Reisefradraget omfatter både pendling til og fra jobb, overnatting borte på grunn av jobb og yrkesreiser. Du kan også få fradrag for kjøring av barn til og fra barnehage eller skolefritidsordning.


 

Les også: Så mye får du i feriepenger

 

Satsene som gjelder i årets skattemelding (2018) er satt til 1,56 kroner per kilometer opp til 50.000 kilometer per år. For reisedistanser som er høyere. er satsen 0,76 kroner. Denne satsen gjelder opp til 75 000 kilometer.

 

Kjapp hoderegning tilsier at du må ha minst 30,7 kilometer til jobben (hver vei) for å være berettiget til fradraget. Den totale reiseavstanden kan rundes opp til nærmeste kilometer. Det eneste du ikke får fradrag for, er gratisreiser som arbeidsgiveren gjennomfører med hentebusser og lignende.

 

Slik sikrer du deg fradraget

Hvis du faktisk kvalifiserer til å få reisefradrag, må du velge hva du ønsker å få fradrag for. Du kan velge å få avdrag for kostnader til kollektivtransport, ferge eller fly, eller fradrag for antall kilometer du har pendlet.


 

Skatteetaten skiller mellom arbeidsreiser og besøksreiser. Arbeidsreiser gjelder kun reise, mens besøksreiser gjelder hvis du må reise mellom en pendlerbolig og hjemmet ditt.

 

Fradraget til kun reise fører du i skattemeldingen under post 3.2.8, mens reisekostnad mellom pendlerbolig og hjemmet føres på post 3.2.9. Har du merkostnader til kost og losji ved opphold utenfor hjemmet, fører du dette på post 3.2.7.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger