(KarriereStart.no):

Skattemyndighetene la nylig frem en veileder for de nye reglene for skatt på naturalytelser fra arbeidsgiver, som ble innført fra nyttår 2019. De har også publisert en liste med spørsmål og svar, for at arbeidsgivere skal få hjelp til å korrekt håndtering av det nye regelverket.

 

Naturalytelser er goder som arbeidstaker får gjennom et arbeidsforhold, og som gir en fordel i privatøkonomien. Slike ytelser kan for eksempel være rabatter, gaver, forsikringer, private reiser og medlemskap på treningssenter.

 

I veiledningen kommer det frem at de skjerper skatteplikten på flere rabattordninger, blant annet på rabatt ved treningssentre som man får gjennom arbeidsgiver.

 

Reglene sier at rabatter som fås som følge av et arbeidsforhold, alltid vil være skattepliktig. Hvis arbeidsgiver har fremforhandlet eller tatt initiativ til en rabatt, skal den altså beskattes.

 

I motsetning til tidligere er det nå arbeidsgiver som skal trekke skatt og innrapportere slike rabatter.

 

Fra nyttår har ansatte kunnet få 8000 kroner i personalrabatt skattefritt, dersom det gjelder varer som virksomheten selv selger. I den nye veilederen presiserer de imidlertid en innskjerpelse på dette punktet. Varene man får rabatt på må være eksakt samme vare som virksomheten selv selger, for at den skal være skattefri. Eksempelvis kan ikke en butikkansatt kjøpe varer til kostpris fra en av butikkens leverandører, dersom varen ikke også selges i butikken.


 

Tolkningene i den nye veilederen skal ha tilbakevirkende kraft fra nyttår. Dersom man har håndtert rabatter på en annen måte så langt i 2019, skal det i prinsippet korrigeres på a-meldingen.

LES OGSÅ: Rett til å se hva kollegaen tjener

 

Oppdatering: 

Den nye veiledningen har fått kraftig kritikk blant annet fra Revisorforeningen, Skattebetalerforeningen og Finans Norge. 

 

- Dette er intet mindre enn en bombe for både arbeidstakerne og arbeidsgiverne. Det gir økt skatt for de ansatte og et håpløst og fordyrende byråkrati hos arbeidsgiver. Mange av disse ordningene kan det dessuten være svært vanskelig eller umulig å verdsette, uttalte Revisorforeningens administrerende direktør Per Hanstad til Aftenposten.


 

Finansminister Siv Jensen tok til seg innspillene på at de nye reglene gjør det krevende å verdsette fordelen av personalforsikringer. Hun har derfor innført et unntak fra hovedregelen, slik at forsikringsordninger kan verdsettes basert på kostpris. Det betyr at ting blir slik som det har vært tidligere for slike forsikringsordninger, ifølge finansministeren. 

 

(Kilder: Skatteetaten.no, Infotjenester.no, Sticos.no)

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige sillinger