(KarriereStart.no):

Julen er rett rundt hjørnet og det er ikke uvanlig at ansatte får julegave fra arbeidsplassen. Noen får gave i form av bonus og penger, mens andre får gjenstander eller opplevelser.

Men overstiger verdien av gaven 1000 kroner, skal den overskytende verdien beskattes. Får du bare penger i gave fra sjefen til jul derimot, skal hele beløpet føres inn på neste års selvangivelse.


Advokat Atle Melø ved Deloitte Advokatfirma AS, forklarer at det er mange arbeidstakere som ikke er klar over at gaver over et visst beløp er skattepliktige, ei heller hva som er grensen.


- Gave fra arbeidsgiver til ansatt regnes ikke som skattepliktig inntekt for mottakeren så fremt arbeidsgiverens utgifter i løpet av inntektsåret ikke overstiger tusen kroner for den enkelte lønnstaker, forteller han til Dine Penger.


Synes du grensen for skattefri gave er lav, kan du trøste deg med at den var enda lavere før. Sist gang den ble regulert var i 2009 og grensen var den gang på snaue 600 kroner.


Overstiger dermed verdien på gaven et visst beløp, skal den føres opp på selvangivelsen din ved neste lønns- og trekkoppgave. Melø påpeker at det ikke er lurt å prøve å snike seg unna skatteplikten da det i verste fall kan føre til skattesmell.- Jeg ville ikke ha spekulert omkring oppdagelsesrisiko. Så fremt ytelsen er skattepliktig, skal den innberettes. Unnlatelse av det kan sanksjoneres med tilleggsskatt (straffeskatt) om det blir oppdaget, sier Atle Melø til Dine Penger.


Er du arbeidsgiver og ønsker å skjemme bort dine ansatte, kan det derimot være smartere å investere penger i et hyggelig arrangement, fremfor å risikere at de ansatte må skatte av gaven du gir.

LES OGSÅ: Særlig uavhengig stilling

 

For at du skal slippe å måtte betale skatt av gaven må disse punktene innfris:

  • Kostnaden på gaven må ikke overstige 1000 kroner i verdi.
  • Arbeidsgiver kan ikke ha gitt gaver til arbeidstakeren tidligere i året.
  • Arbeidsgiver må ikke kreve fradrag for kostnaden for gaven.
  • Gaven må være en gjenstand eller naturalytelse – og ikke et pengebeløp.
  • Gaven må være en ordning som gis til alle i bedriften, og ikke noe bare enkelte får.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger