(KarriereStart.no):

Da regjeringen nylig fikk gjennomslag for endringene i Arbeidsmiljøloven, ble grensen for oppsigelsesvern økt fra 70 til 72 år. Nå viser den internasjonale arbeidsmarkedsanalysen Randstad Workmonitor at 61 prosent av nordmenn ønsker jobbe lenger enn pensjonsalderen på 67 år.

 

På verdensbasis svarer hele 77 prosent at de vil jobbe lenger enn landets pensjonsalder, med Italia og Portugal i toppen. Det plasserer oss helt i bunnen blant 33 nasjoner i undersøkelsen, kun slått av Hong Kong.

 

- Det er interessant å merke seg at andelen som ønsker en forlenget yrkeskarriere også er betydelig høyere i Sverige og Danmark, enn i Norge. I våre broderland planlegger henholdsvis 76 og 74 prosent å jobbe lenger enn landets pensjonsalder, forteller administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge i en pressemelding.

 

Hun legger også til at flere norske menn (58 prosent) enn kvinner ønsker å forlenge yrkeskarrieren. Og andelen er høyest i gruppen 30-39 år. Blant de som har passert 60 ønsker bare 40 prosent å jobbe etter at de har fylt 67 år.


 

- Den viktigste forklaringen til å jobbe lenger, er ofte ønsket om høyere pensjon. Årsaken til at Norge ligger på bunnen av denne tabellen, bare slått av arbeidstagere i Hong Kong, er dels at norske arbeidstagere generelt har bedre pensjonsordninger enn de fleste andre land. Og dels at vi er mer opptatt enn de fleste andre av å finne en god balanse mellom jobb og privatliv. Mange synes derfor at de har jobbet lenge nok når de har passert midten av 60-årene, sier Camilla Grana.

 

Den ferske pensjonsundersøkelsen viser at 30 prosent av nordmenn i privat sektor planlegger pensjonering mellom 60 og 65 år, mens 55 prosent vil gå av mellom 65 og 70 år. 14 prosent vil jobbe til de er 70-75, mens to prosent vil jobbe inntil de er 80 år gamle.

 

Dette er prosentandelen på hvor mange som vil jobbe etter pensjonsalderen i de ulike landene:

LES OGSÅ: Gravid og jobbsøker? Ljug under intervjuet

 

5 på topp

Italia: 91 %
Portugal: 89 %
Spania 86 %
Japan 86 %
Singapore: 86 %

 

5 på bunnen

Kina: 64 %
Sveits: 64 %
Luxembourg: 63 %
Norge: 61 %
Hong Kong: 58 %

 

Skandinavia

Sverige: 76 %
Danmark: 74 %
Norge: 61 %

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger