(KarriereStart.no):

Har du en hobby ved siden av jobben som kan gi mer penger på konto hver måned, for eksempel en blogg eller salg av hjemmesnekra fuglekasser? Kanskje har du malt huset til naboen, eller flislagt badet? Dette må du vite om skattefri inntekt.

 

Arbeid for privatpersoner

Inntekt fra lønnet arbeid er skattepliktig, men det finnes skattefritak når lønnsmottakeren utfører arbeid i hjemmet eller på hytta til den som betaler. Du kan faktisk tjene flere tusenlapper skattefritt, men da må følgende kriterier være oppfylt:

 

• Den totale lønnen kan ikke utgjøre mer enn 6 000 kroner i året per oppdragsgiver. 
• Arbeidet må skje i arbeidsgivers hjem, hage, hytte eller på bilen.
• Arbeidsgiveren må betale lønnen som privatperson, ikke gjennom firmaet sitt.
• Arbeidsgiveren kan ikke gå gjennom firmaet du jobber i, men må hyre inn deg som privatperson.
• Du som arbeidstaker kan ikke ha et firma i samme bransje. Driver du et malerfirma, kan du ikke male huset til naboen skattefritt.
• Du kan tjene inntil 6 000 kroner fra flere personer, uten at du behøver å skatte. For hvert arbeidsforhold mellom privatpersoner skal det fylles ut en oppgjørsblankett (skatteetaten.no).


 

Det er en ordning som passer godt når arbeidsgiver har enkeltutbetalinger for arbeid i tilknytning til egen bolig. Blir det veldig mange slike småjobber, kan du bli regnet som næringsdrivende, og all inntekten blir skattepliktig. Det er imidlertid ingen fast grense for når dette inntreffer.

 

Les også: Slik håndterer du konflikter med sjefen

 

Arbeid for selskaper

Det er mulig å ta på seg lønnede oppdrag for firmaer og organisasjoner uten å betale skatt. Da kan ikke den samlede inntekten du mottar overstige 1 000 kroner årlig. Blir du spurt om å holde et foredrag for et selskap, blir lønnen altså skattefri dersom du mottar inntil 1 000 kroner.


 

Det er mulig å tjene 1 000 skattefrie kroner fra flere selskaper i året. Tjener du mer per oppdrag, blir hele beløpet skattepliktig.

 

Dersom du har verv i det som regnes som skattefrie selskaper, foreninger og institusjoner, kan du tjene inntil 10 000 kr skattefritt per år. Du kan lese mer om dette på Skatteetaten sine sider. Hvis du ikke vet om en organisasjon er å anse som skattefri, kan du kontakte skattekontoret og få en konkret vurdering.

 

Skattefrie boliginntekter

Du som eier egen bolig har flere muligheter for skattefri inntekt. Selger du huset med gevinst, er overskuddet skattefritt, men kun hvis du selv har bodd der i minst 12 av de siste 24 månedene. Du må skatte 25 prosent hvis du har bodd der kortere.

 

Vil du å leie ut kjellerleiligheten, eller kanskje et rom i huset? Inntekten er skattefri dersom utleiedelen utgjør mindre enn halvparten av boligen. Du må skatte 24 prosent hvis du leier ut mer enn halvparten.

 

Les også: Alt du må vite om bruk av frikort

 

Det er heller ikke nødvendig å betale skatt om du leier ut hele boligen i en gitt periode for totalt 20 000 kroner. Det betyr at du kan leie ut boligen din mens du er på ferie, og samtidig tjene noen skattefri kroner.

 

Leie ut rom i egen bolig? Dette må du vite

Med hytte er situasjonen litt annerledes. Den kan du leie ut for maksimalt 10 000 kroner før du må skatte. 85 prosent av inntekten over 10 000 kroner er skattepliktig. Av dette må du betale 24 prosent i skatt.

 

Andre skattefrie inntekter

Inntekter som stammer fra hobbyvirksomhet er i hovedsak skattefrie, men grensen mellom hobby og næringsvirksomhet er ikke klart definert i loven. Det er derfor ingen beløpsgrense som avgjør når aktiviteten blir til en virksomhet. Skatteetaten vurderer hvert enkelt tilfelle for å sjekke om virksomheten


• drives for egen regning og risiko.
• har et visst omfang.
• er egnet til å gå med overskudd over tid.
• tar sikte på en viss varighet.

 

Du har også lov til å tjene opp til 4 000 kroner på salg av hage- og naturprodukter. Epler, bringebær og andre vekster i hagen kan derfor selges skattefritt, dersom totalsummen ikke overstiger 4 000 kroner. Dette skattefritaket gjelder for hvert enkelt familiemedlem.

 

Les også: Så mye tjener økonomene

 

Frikort ved lave inntekter

I arbeidslivet må du skatte av inntekten din. Unntaket er når du tjener mindre enn 55 000 kroner i året. Da skal du nemlig bestille frikort fremfor skattekort. Frikort kan bestilles fra det året du fyller 13 år, og passer utmerket for ungdom med feriejobb. Bare husk at det ikke er mulig for foreldre å bestille på vegne av barna.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger