(KarriereStart.no):

Selv om du viser til en god utdanning og toppkarakterer, og dermed ligger an til å sikre deg drømmejobben, kan du risikere å bli avfeid i søknadsprosessen på grunn av gamle synder. Hodejeger Trine Larsen i rekrutteringsfirmaet Hammer & Hanborg forteller at mange arbeidsgivere undersøker om potensielle jobbkandidater har registrerte betalingsanmerkninger, og at dette kan bety spikeren i kista.


- Når en potensiell arbeidsgiver finner ut at du ikke har styring på egen økonomi, kan det bety at du ikke får jobben. Det er ikke så rart - i noen stillinger kan du ha tilgang til å bruke penger på bedriftens vegne, og de er naturlig nok lite interessert i å overlate lommeboka til noen som har en broket fortid på den økonomiske fronten, sier Larsen til Nettavisen NA24.

Avvik i 25 prosent av sjekkene

Larsen velger nå å oppfordre dagens unge om å holde styr på privatøkonomien etter det hun mener er et økende trykk mot spesielt unge til å pådra seg kreditt. 

- Unge, og også eldre, blir møtt med reklame for kredittkort og kreditt i alle kanaler. På Gardermoen skinner store plakater som lokker med kredittkort skreddersydd til ferier og på nett reklamerer utallige selskaper for kredittkort, sier hun.Hun forklarer til NA24 at det blir stadig mer vanlig at rekrutterere og arbeidsgivere utfører det som kalles utvidet referansekontroll for dem som søker seg til toppstillinger.


- Det betyr kort og godt at vi kvalitetssjekker CV-en og blant annet kredittratingen din. Da kan et misligholdt tullelån på SMS slå ut. Da kan den nye mobiltelefonen du bare måtte ha, eller de kaffekoppene du kjøpe på kreditt bli veldig dyre for deg, sier Larsen.


Hun understreker at de ikke sjekker alle som søker jobb, og det har de heller ikke lov til. Men de sjekker kandidaten som er innstilt som nummer én i stillinger der det er relevant.

LES OGSÅ: Landbruksmekaniker – Yrket på to minutter – Hva gjør en landbruksmekaniker?


Også Robert Leite i Meditor Search forteller at bakgrunnssjekker med kredittsjekk blir stadig mer vanlig i det norske arbeidsmarkedet. Deres mest omfattende sjekk innebærer verifisering av både vitnemål, CV, kreditt og gjeld, sertifikater, yrkeserfaring, nettsøk med sosiale medier, vandel og referanser. Ifølge Leite oppdager de juks og avvik i hele 25 prosent av oppdragene. 


- Ved flere anledninger har resultater fra kredittsjekk vært utslagsgivende for den videre prosessen. Men husk at kredittsjekk bare er en av mange elementer i en grundig bakgrunnssjekk, men den vekter mye hvis stillingen det gjelder har økonomisk ansvar og utvidede fullmakt, sier han til NA24.

LES OGSÅ: Slik gjør du et godt førsteinntrykk på jobbintervjuet

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger