(KarriereStart.no):

Når en arbeidsgiver skal vurdere kandidater til en ledig stilling, kan det potensielt være små marginer som avgjør om søknader havner i «Ja»- eller «Nei»-bunken. Dersom du ikke er kvalifisert på grunn av manglende utdanning eller arbeidserfaring er det for så vidt greit, det er lite man kan gjøre med akkurat det. Men desto større grunn er det til å luke bort de negative faktorene som man faktisk har kontroll over.


Liz Ryan, lederen for den amerikanske arbeidslivsorganisasjonen Human Workplace, har skrevet et innlegg på Forbes.com, hvor hun identifiserer disse seks faktorene som kan styre søknaden din i retning av søppeldunken.

 

1. Skrivefeil

Ikke alle er like stødige på rettskrivning eller det å formulere seg skriftlig. Det er helt ok, men det finnes en enkel løsning på dette. Få en venn eller et familiemedlem som mestrer oppgaven til å lese igjennom for deg og sørger for at CV-en din er feilfri. Noe annet vil ikke bli godt mottatt av den potensielle arbeidsgiveren.

 

LES OGSÅ: Disse ferdighetene hører ikke hjemme på CV-en

 

2. Bare STORE bokstaver

Tro det eller ei, men rekrutterere opplever dette stadig. Du vil kanskje kapre oppmerksomheten til leseren, men overhodet ikke på en positiv måte.

 

3. Manglende relevans til jobben

Selve jobbsøknaden viser sammenhengene mellom bakgrunnen din og den spesifikke stillingen du søker på, men husk at CV-en din også må vise dette. Du kan ikke sende en CV som skriker «Prosjektleder», dersom stillingen du søker på ikke dreier seg om dette. Du må tilpasse CV-en slik at den viser klare skjæringspunkter mellom din tidligere jobb og jobben du søker på.

 

4. Titler og datoer

Noe av det første en potensiell arbeidsgiver vil vurdere, er om det er lagt ned tid og innsats i CV-en. I mange tilfeller er konklusjonen dessverre «nei». De som skal ansette deg ønsker å vite hvor du har vært og hva du har oppnådd hos hver av de tidligere arbeidsplassene. En CV er ikke en jobbsøknad. En CV som bare består av en liste med stillingstitler og datoer for ansettelse, vil leseren automatisk anta at du ikke hadde spesielt mye innsikt i stillingen din.

 

LES OGSÅ: Slik skriver du en selgende CV og søknad

 

5. Zombie-snakk

Du har kanskje en unik erfaring fra din tidligere jobb, og kanskje har du veldig mye mer peiling på jobben enn den som skal lese CV-en og søknaden din. Da er det viktig å ikke beskrive stillingen og arbeidsoppgavene med et språk- og fagterminologier som kun ekspertene forstår. De ønsker å se mennesket bak stillingen – at man klarer å gjenfortelle spesifikasjonene på en måte som viser kompetansen man har oppnådd, men uten å bli for teknisk.

 

6. Ulogiske tidsperspektiver

Les CV-en din med fokus på historien som fortelles i den. Se på datoene du har ført opp for hver jobb og hvert studieprogram. Hvis du hadde et par forskjellige jobber samtidig, eller jobbet frilans mens du hadde en annen jobb, må du forklare nettopp det. Potensielle arbeidsgivere vil helst slippe å trekke slutninger om logikken rundt dette på egenhånd. Forklar detaljene slik at de enkelt kan danne seg et riktig bilde av historien din, og forhåpentligvis ha lyst til å møte deg personlig.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger