(KarriereStart.no):

Når en arbeidsgiver skal vurdere kandidater til en ledig stilling, kan det potensielt være små marginer som avgjør om søknader havner i ja- eller nei-bunken. Dersom du ikke er kvalifisert på grunn av manglende utdanning eller arbeidserfaring er det for så vidt greit, det er lite man kan gjøre med akkurat det. Men desto større grunn er det til å luke bort de negative faktorene man faktisk har kontroll over.


Liz Ryan, lederen for den amerikanske arbeidslivsorganisasjonen Human Workplace, har skrevet et innlegg på Forbes.com, hvor hun identifiserer seks faktorer som kan styre søknaden din i retning av søppeldunken:

 

1. Skrivefeil

Ikke alle er like stødige på rettskrivning eller det å formulere seg skriftlig, og det er helt ok. Men desto større grunn til å ta en ekstra runde på akkurat det. Få en skrivekyndig venn eller familiemedlem til å lese gjennom søknadsteksten og CV-en for å sørge for at den er helt feilfri. Noe annet vil ikke bli godt mottatt av din potensielle arbeidsgiver. Les også denne artikkelen som hjelper deg med å unngå skrivefeil i jobbsøknaden.


 

LES OGSÅ: Disse ferdighetene hører ikke hjemme på CV-en

 

2. Bare STORE bokstaver

Tro det eller ei, men rekrutterere opplever dette stadig vekk. Store bokstaver vil kanskje kapre oppmerksomheten til leseren, men overhodet ikke på en positiv måte.

 

3. Manglende relevans til jobben

Selve jobbsøknaden viser sammenhengene mellom bakgrunnen din og den spesifikke stillingen du søker på, men husk at CV-en din også må vise dette. Du kan ikke sende en CV som skriker «Prosjektleder», dersom stillingen du søker på ikke dreier seg om dette. Du må tilpasse CV-en slik at den viser klare linjer mellom din tidligere jobb og jobben du søker på.

 

4. Titler og datoer

Noe av det første en potensiell arbeidsgiver vil vurdere, er om det er lagt ned tid og innsats i CV-en. I mange tilfeller er konklusjonen dessverre det motsatte. De som skal ansette deg ønsker å vite hvor du har vært og hva du har oppnådd i hver av de tidligere stillingene du har hatt. En CV er ikke en jobbsøknad. En CV som bare består av en liste med stillingstitler og datoer for ansettelse, vil leseren automatisk anta at du ikke hadde spesielt mye innsikt i stillingen din.


 

LES OGSÅ: Slik skriver du en selgende CV og søknad

 

5. Komplisert fagspråk

Du har kanskje en unik erfaring fra din tidligere jobb, og kanskje har du veldig mye mer peiling på jobben enn den som skal lese CV-en og søknaden din. Da er det viktig å ikke beskrive stillingen og arbeidsoppgavene med et språk og fagterminologier som kun ekspertene forstår. De ønsker å se mennesket bak stillingen – at man klarer å gjenfortelle spesifikasjonene på en måte som viser kompetansen man har oppnådd, men uten å bli for teknisk.

 

6. Ulogiske tidsperspektiver

Les CV-en din med fokus på historien som fortelles i den. Se på datoene du har ført opp for hver jobb og hvert studieprogram. Hvis du hadde et par forskjellige jobber samtidig, eller jobbet frilans mens du hadde en annen jobb, må du forklare nettopp det. Potensielle arbeidsgivere vil helst slippe å trekke slutninger om logikken rundt dette på egenhånd. Forklar detaljene slik at de enkelt kan danne seg et riktig bilde av historien din, og forhåpentligvis ha lyst til å møte deg personlig.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger