(KarriereStart):

I en jobbsøkingsprosess er det potensielt mange fallgruver som kan spolere sjansene dine for å ende opp med et jobbtilbud. For å nå helt frem holder det nemlig ikke å sende ut en masseprodusert jobbsøknad og CV, og møte opp på jobbintervjuet uten å være skikkelig forberedt.

 

Selv om dette er selvsagt for de fleste av oss, ser rekruttererne at mange jobbsøkere gjør de samme feilene gang på gang.

 

Vi har spurt syv rekrutterere om hva som er de vanligste feilene man gjør som jobbsøker. Her er deres svar:

 

LES OGSÅ: Fem strategier som fungerer for de beste 


(Foto: Orkla)

Kristine Berg
Rekrutteringskonsulent, Orkla

En typisk ”feil” vi ser mange gjør er at de ikke skriver et søknadsbrev rettet mot den aktuelle stillingen, og at søknadsbrevet er standardisert. Det er viktig at man dobbeltsjekker at søknadsbrevet er strukturert og uten skrivefeil. Dette gjelder også CV. For oss som leser mange CV-er og søknadsbrev er det veldig viktig at vi raskt klarer å trekke ut riktig informasjon om søkeren og raskt danne oss et bilde av søkeren. Dette gjør vi når søknaden er oversiktlig og sammenfattet.


Les hele intervjuet med Kristine Berg her.

 

(Foto: Deloitte) 

Maria Brevik
HR Manager, Deloitte

Jeg mener at den vanligste feilen man gjør som jobbsøker er å ikke sette seg godt nok inn i hvorfor de ønsker å søke på jobben. Dersom man på forhånd ikke har gjort seg opp en mening om hvorfor de mener de besitter den kompetansen og de ferdighetene som skal til, er det også lite sannsynlig at de vil klare å overbevise en potensiell arbeidsgiver om at man faktisk innehar de riktige kvalifikasjonene. (Foto: Deloitte) 

Les hele intervjuet med Maria Breivik her.

 

LES OGSÅ: Seks grunner til at jobbsøknaden din forkastes

 

(Foto: Privat)


Eirik Haslestad
Rekrutteringsansvarlig, Quartz+Co

Det er særlig to feil som går igjen. For det første er det mange som ikke er godt nok forberedt til case-baserte intervjuer. Vi anbefaler alle å sette seg grundig inn i hvordan vi gjennomfører intervjuene, og trene på problemløsning. For det andre er det mange som ikke har reflektert godt nok over sine egenskaper og erfaringer relatert til den konkrete jobben som konsulent. Det lønner seg å ha noen konkrete eksempler å vise til som underbygger for eksempel evne til lederskap.

Les hele intervjuet med Eirik Haslestad her.

 

(Foto: Siv Nærø)

Ingrid Endresen Thorseth
Human Resources Manager, Havyard Group

At man skriver for langt, fører opp språk man ikke behersker og at man ikke har satt seg nok inn i bedriften og den aktuelle jobben. Jeg mener også at man alltid bør legge ved relevante vitnemål. Vi spør som regel kandidater hva de vet om bedriften, og da er det selvsagt viktig at man har en viss forståelse for hva Havyard driver med.

Jeg får også inntrykk av at enkelte kan være redde for å søke på jobber fordi de mener de er underkvalifiserte. En stillingsutlysning er ikke nødvendig absolutt – har du ikke fem års arbeidserfaring innenfor det og det, så har du kanskje noe som kan kompensere for manglende arbeidserfaring? Aldri vær redd for å ta sjanser. Jeg er utdannet innen mediefag, og jobber i skipsbyggingsbransjen – hadde noen fortalt meg for fem år siden hvor jeg ville være i dag, så hadde jeg nok blitt overrasket. (Foto: 

Les hele intervjuet med Ingrid Endresen Thorseth her.

 

LES OGSÅ: Feilene du bør unngå når du er på jobbjakt

 

(Foto: Privat)

Thone M. Nordlund
Avdelingsdirektør, NAV Oslo

Den vanligste feilen jobbsøkere gjør er å sende en jobbsøknad som ikke er tilpasset stillingsannonsen. Det er viktig å lese stillingsannonsen nøye og begrunne hvorfor du er den riktige for jobben. Vis også at du er motivert for å jobbe hos den aktuelle arbeidsgiveren. Les nøye gjennom søknaden før du sender den. Mange skrivefeil trekker ned. Når du først har blitt innkalt til intervju er det viktig at du møter forberedt. Sett deg inn i stillingens og virksomhetens arbeidsområder og tenk gjennom hvordan du kan bidra med din kompetanse og arbeidsinnsats. 


Les hele intervjuet med Thone M. Nordlund her.

 

 

(Foto: Evry)

Celine Elserud
Rekrutterer, EVRY

Man må ha en ryddig CV uten skrivefeil, et godt begrunnet søknadsbrev og riktig kompetanse i forhold til stillingen for å bli innkalt til intervju. Hvis man blir innkalt til et intervju må man møte opp til riktig tid, være forberedt, kunne møte blikket til intervjueren, og kunne begrunne hvorfor akkurat du er den firmaet burde velge å ansette. Man må ha reflektert over hva som er ens sterke og mindre sterke sider. 

Les hele intervjuet med Celine Elserud her.

 

SE VIDEO: Slik knekker du jobbsøkekoden

 

(Foto: Privat)

Anette Øvre
HR seniorrådgiver, Forsvarsbygg

- Gjøre ubevisste valg ved å sende inn tilfeldige søknader. Det er heller ikke å anbefale å overselge seg selv, eller tilpasse personligheten sin slik at den passer til kravene i stillingsprofilen. Personlighet endrer seg sjelden, og man bør ikke søke stillinger man ikke passer til og åpenbart ikke vil trives i.

Les hele intervjuet med Anette Øvre her.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger 

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger