(KarriereStart.no):

Når du skal på et jobbintervju er det viktig å tenke igjennom hvordan du fremstår. Selv om du har forberedt deg godt, hjelper det lite hvis førsteinntrykket blir ødelagt av hva du har på deg.

– Når du kommer inn til intervju, så er det dét førsteinntrykket du kommer inn med, slik jeg ser deg, som er viktig. Du skal passe til den stillingen du søker på, og da er det gjerne klærne vi ser før vi begynner å snakke med deg, forteller Trine-Lise Jagge.

Hun er daglig leder i rekrutteringsbyrået Dynamic People, og jobber med head hunting og rekruttering. Hun kan fortelle at mange går glipp av jobbsjansen, fordi man kler seg feil eller fremstår som ustelt.

– Du har ofte bare en sjanse, og da må du ikke tulle den bort. Min anbefaling er helt klart å passe på at man i hvert fall er nøytral. Jeg skal ikke huske deg for klærne, men huske deg for hvordan du kan utføre oppgaven. Og jeg vil gjerne helst visualisere at du gjør den oppgaven, forklarer hun.

 

LES OGSÅ: Kledd for suksess til møte og jobbintervju

 

Ring og spør

Dessverre er det ikke alltid bare å slenge på seg en dressbukse og et slips heller. De ulike bransjene opererer gjerne med forskjellig kleskultur, og møter du opp for stivpyntet, kan det hende arbeidsgiveren får inntrykk av at du ikke vil passe inn med kulturen på jobben. Jagge anbefaler derfor å kontakte bedriften du skal på jobbintervju til og høre med dem om hvordan du bør kle deg.

– Det er jo lov til å spørre på forhånd. Og hvis du jobber med rekrutterere som meg, ta telefonen og spør hvordan du bør kle deg. Du skal passe inn i bedriftens miljø og kultur, og da vet vi også litt om hvordan man kler seg i de ulike yrkene, forklarer hun.


 

LES OGSÅ: Slik er kleskoden i ti ulike bransjer

 

Kle deg etter personligheten din

Birgitte Vilberg er personlig shopper og imagerådgiver i Shoppingassistenten, og har jobbet med å hjelpe både bedrifter og privatpersoner til å finne sin egen stil i over 15 år. Hun forteller at mange kommer til henne om tips og råd til klesstil.

– Det er veldig mange som kommer til meg, men alt for få som kommer før jobbintervjuet. Det viser seg jo nå at det er veldig viktig å tenke langsiktig og helhetlig, og være godt forberedt før et jobbintervju. Og da kommer dette med førsteinntrykket helt klart inn, forklarer Vilberg.

I likhet med Jagge, er hennes beste råd å gjøre research på jobben du søker deg til, for å finne ut av hvordan de andre kler seg i bedriften. Men hun påpeker at det er viktig at man skal finne en stil som passer til personligheten.

– Hør hva som er vanlig antrekk der hvor du skal søke jobb, og kle deg etter det. Du skal selvfølgelig føle deg komfortabel, så det er viktig at du har klær som også passer til deg selv. Selv om du lager deg en uniform, forteller hun.


 

I videoen i toppen av saken kan du se hele reportasjen, med eksempler på hvilke klær som er nøytrale og trygge valg til de fleste jobbintervjuer.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger