(KarriereStart.no):

Forskning viser at vi bruker kun syv sekunder på å danne oss et førsteinntrykk av et annet menneske. Arbeidsgivere og rekrutterere dømmer CV-en din på om lag seks sekunder. Så hvordan skal man klare å skape et flott førsteinntrykk i forbindelse med et jobbintervju?

 

Noe av det første vi legger merke til ved et annet menneske er hvordan de er kledd, kroppsholdning, håndavtrykk og stemmeleie. Uansett om du briljerte under jobbintervjuet, kan et skjevt førsteinntrykk dessverre være nok til at arbeidsgiveren legger deg i nei-bunken. For å påse at du gir det perfekte førsteinntrykket, har det amerikanske nettstedet Businessinsider.com, disse rådene til hvordan du kan imponere arbeidsgiveren på like kort tid som de bruker på å dømme deg. Og fortsette å imponere utover i intervjuet.

 

Vær obs på hvordan du fremstår

Det første arbeidsgiveren vil legge merke til når du ankommer intervjuet er hvordan du ser ut. Derfor burde du passe på at klær, hår og tilbehør komplimenterer deg på ditt beste. Arbeidsgiveren vil også ha en kandidat som kan passe inn i miljøet på arbeidsplassen. Møter du opp i feil klær, kan det gi et inntrykk av at du ikke vil komme overens med de som jobber der.

 

Det er ingenting galt med å ringe arbeidsgiveren og spørre om kleskulturen før et intervju. Tvert i mot vil dette kunne gi et godt inntrykk av deg som søker, i at du er genuint interessert i å jobbe der. Uansett om de forventer dress og slips, business-casual eller bare en ren genser, er det viktigste selvfølgelig at du trives i de klærne du møter opp i. Det er da du vil ose av selvsikkerhet og samtidig få vist frem personligheten din.

 

LES OGSÅ: Arbeidsgiver velger kandidater som er lik dem selv

 

Møt opp i tide

Arbeidsgiveren har kanskje drøssevis med intervjuer de skal gjennom i løpet av dagen, og ofte veldig liten tid til å gjøre det på. Det at du er såpass priviligert at de lar deg få litt av deres dyrebare tid, bør være mer en god nok grunn til at du møter opp til riktig tid. Har du et intervju klokken 14, møt opp senest klokken 14 og påse at du har beregnet god nok tid til transport, eventuelle forsinkelser og funnet frem til riktig adresse.

 

Pass imidlertid på å ikke møte opp i for god tid. Overivrige jobbsøkere kan være til stor irritasjon, fordi du stresser arbeidsgiveren med å møte opp utenfor avtalt tid. Kanskje de ikke rekker lunsjen den dagen fordi du er for ivrig? Å møte opp 5-10 minutter før et intervju er helt fint, men ikke overdriv med å møte opp noe særlig før dette.

 

Pass på kroppsspråket

Kroppsspråket ditt sier ofte mer enn ord, og har mye å si for hvilket førsteinntrykk du skaper. Har du et slapt håndavtrykk, kan du virke uengasjert. Sitter du med armene i kors i løpet av hele intervjuet, kan du virke defensiv.

 

Møter du opp til intervjuet med et smil om munnen og et fast håndavtrykk, skaper du et godt førsteinntrykk som viser både selvtillit og at du ønsker å være der. 

 

LES OGSÅ: Dette kroppsspråket kan spolere jobbintervjuet

 

Skru av mobilen din

Uansett hvor avhengig du er av mobilen din og sosiale medier, er det å ha mobilen på under et intervju et stort FY. Å få intervjuet avbrutt av at mobilen ringer eller vibrerer, kan være med på å skape et veldig dårlig førsteinntrykk.

 

Skru av mobilen, og skulle du være så uheldig at du har glemt å skru den av og den skulle begynne å ringe, beklag deg, og for Guds skyld ikke svar den.

 

Start samtalen

Ikke vær redd for å starte med litt småprat, før dere setter i gang med intervjuet. Å ta initiativ til litt småprat, viser arbeidsgiveren at du er omgjengelig og har selvtillit.

 

Er du godt forberedt, har du allerede lest deg litt opp om firmaet og deres verdier, eller om personen som sitter foran deg. Bruk dette til din fordel til å vise at du følger med på bransjen og er interessert i firmaet du søker deg til.

 

Vær positiv

Selv om praten skulle nærme seg et tema som er litt betent for deg, prøv å holde samtalen så positivt som mulig.

 

Om intervjueren spør deg om det var enkelt å finne frem til kontoret deres, trenger du ikke nødvendigvis å kommentere på at navnet på ringeklokken var utydelig, eller fortelle om den idioten som stjal parkeringsplassen du hadde planlagt å ta. 

 

SE VIDEO: Ta kontroll over nervene under jobbintervjuet

 

Følg med

Skulle intervjueren begynne å snakke seg vekk fra temaet, er det viktig at du fortsatt viser interesse og følger med på hva de sier. Blikkontakt og et nikk i ny og ne, kan være nok til å vise arbeidsgiveren at du er genuint interessert i hva de snakker om. 

 

Prøv heller å komme med et passende oppfølgingsspørsmål som kan hjelpe intervjueren med å komme tilbake til temaet. 

 

Vær høflig

Spør de deg om du ønsker noe å drikke på eller om de kan henge opp jakken din, takk høflig ja eller nei. Og husk selvfølgelig å smile.

 

Gode manerer blir fort lagt merke til, og kan være med på å betrygge arbeidsgiveren om at du er en kandidat de kan stole på.

 

Slapp av

Pust med magen og overbevis deg selv om at dette kommer til å gå bra. Dette er første gang arbeidsgiveren møter deg også, og en intervjusituasjon kan være nervepirrende for begge parter.

 

Hvis du fokuserer på å gjøre vedkommende komfortabel, vil begge bli mer avslappet, og intervjuet vil forhåpentligvis gå som en drøm.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger