(Karrierestart):

Et jobbintervju er ofte en stressende situasjon. Du har søkt på uttallige stillinger, og endelig har du blitt innkalt til et intervju. Spørsmålet du nå bør spørre deg selv, er om du har forberedt deg godt nok til intervjuet og om du faktisk vet hvordan du skal oppføre deg når du snakker med din potensielt nye arbeidsgiver.

Seniorkonsulent Magnus M. Norstrøm i rekrutteringsselskapet Headhunt, har en del intervjuer bak seg, og vet hva man bør si og ikke si under det viktige intervjuet.

- Drittslenging om tidligere arbeidsgiver, manglende selvinnsikt og å stille generelt dårlig forberedt er klassiske tabber mange begår, sier Norstrøm til DN.

Å snakke nedlatende om tidligere arbeidsgiver er aldri en god start på et intervju, og hører heller ikke til i en slik setting. Selv om din tidligere sjef var en real drittsekk, er det ingen grunn til å legge ut om det til rekrutteringsansvarlig. Vær profesjonell, og skulle du komme inn på dette emnet ved en feil, vær så diplomatisk som mulig og gå over på et annet emne. Problemet er at hvis du sitter å snakker nedlatende om tidligere arbeidsforhold, vil den nye arbeidsgiveren tro at det samme kommer til å skje med dem den dagen du eventuelt slutter.

Dårlig forberedt til et jobbintervju, er heller aldri positivt. Les deg opp om firmaet du søker deg til på forhånd. Er du faktisk interessert i å jobbe der, burde du også vite hva de driver med, hva deres filosofi og visjon er, og du har gjort deg opp en mening om hvordan du kan bidra bedriften til å opprettholde eller nå deres mål. Er du dårlig forberedt derimot, vil arbeidsgiver få inntrykk av at du søker på alt av jobber, og engasjerer deg lite i hvor du får arbeid.

- Dette viser at hva som helst ser ut til å duge. Slik snakker ikke talent, og du ser ut til å ha lite investert i å få nettopp denne jobben, sier Norstrøm til DN.

Skal du gjøre et bra intervju og et godt førsteinntrykk på jobben du søker på, vær positiv og engasjer deg i hva bedriften driver med. Det er lov å være nervøs under et intervju, men er du godt forberedt, er det ingen intervjuer som vil arrestere deg på at du stokker om på svarene i blant.Dette er de vanligste feilene du bør unngå, forteller Norstrøm:

LES OGSÅ: Ikke gjør dette under jobbintervjuet


1. Du forteller for mye om hvorfor du sluttet i din forrige jobb

Ikke snakk for mye om hvorfor du leter etter ny jobb. Får du spørsmål om dette, gi et kort og konkret svar før du gå videre til hvorfor du søker på denne jobben.

LES OGSÅ: Research før jobbintervjuet


2. Ikke vis bitterhet

Kanskje du stortrivdes i den forrige jobben, og syntes det var forferdelig trist at du ble nedbemannet på arbeidsplassen. Men, ikke trekk inn for mange negative følelser under jobbintervjuet, dette kan du snakke om hjemme.

LES OGSÅ: Jobbintervju: Hva er dine svake sider?


3. Du har ikke humor eller personlighet

Ikke vær så nervøs at du ender med å svare på alle spørsmål i en monoton stemme, for å beholde kontrollen på deg selv. Arbeidsgiveren er interessert i å vite hvem du er og hva dine kvaliteter er og selv om du er nervøs, er det bedre at du ler fjasete enn at du sitter og ser anstrengt ut.

LES OGSÅ: 80 vanlige spørsmål i jobbintervjuet

4. Viser ikke nok interesse

Har du virkelig lyst på jobben, vis det!

LES OGSÅ: Jobbintervju med roboter blir mer vanlig

5. Har ikke gjort nok research

Gjør en bakgrunnssjekk på bedriften før du skal på intervju, slik at du kan stille spørsmål rundt deres mål og fremgang. På den måten vil du bevise at du er interessert i arbeidsplassen, og at du bryr deg om å jobbe der.

LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet

6. Du begynner å forhandle om hva du vil ha

I stedet for å snakke så mye, la intervjueren også få tid til å si litt om bedriften og hva de kan tilby deg som arbeidstaker. Det som ofte er et fy-fy derimot, vil være å spørre om hva du kommer til å få i lønn. Dette kan du spørre om senere når du har fått jobben.


7. Ikke overkompensér

Unngå å søke på stillinger du er underkvalifisert til og som vil ende med at du må jobbe deg i hjel. Ha det som en regel at du søker kun på de jobbene der du har minst 75 prosent av kvalifikasjonene bedriften ser etter.

LES OGSÅ: Jobbsøk – Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen

8. Du er usynlig

Ikke vær én i mengden, vær litt tøff og våg å skille deg ut! Finn ut hva du har som skiller deg fra andre, om det er gode prestasjoner og kvaliteter, og hvordan dette kan brukes i bedriften du søker deg til.

LES OGSÅ: Hvordan takle nervøsitet: Råd fra mentaltrener Tommy Fjeldheim

9. Du spør ikke om jobben

Igjen, vis interesse for stillingen du søker på. Summér opp hva du kan tilby firmaet mot slutten av intervjuet, og spør om sjansene for at du kan levere de resultatene.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger