(KarriereStart.no):

Spørsmålet om hvorfor du ønsker å bytte jobb er ett av mange vanlige jobbintervjuspørsmål. Det er også et spørsmål som er viktig å gi et godt svar på, fordi et feil svar kan gi intervjueren et svært uheldig inntrykk – men også fordi det er en glimrende anledning til å imponere.

 

Svaret ditt kan nemlig gi intervjueren en verdifull pekepinn på hva som motiverer deg, hva slags arbeidsmiljø du trives i, og hva som er dine karriereplaner videre.

 

Men hvordan svarer man egentlig for å komme best mulig ut av dette spørsmålet? Den amerikanske rekrutteringseksperten Marc Burrage har skrevet et blogginnlegg om akkurat dette på social.hays.com. Her er noen av hans tips:

 

LES OGSÅ: Denne researchen kan avgjøre jobbintervjuet

 

Oppskriften på et konstruktivt svar

Det viktigste er at du ikke fokuserer på hva du misliker ved din nåværende jobb, men heller fokuserer på hva du synes virker lokkende ved stillingen du har søkt på. Du ønsker å fremstå som en proaktiv jobbsøker som ønsker en positiv endring i karrieren – ikke en forsmådd ansatt som har søkt på denne stillingen i ren desperasjon etter å komme seg bort.


 

Du kan gjerne starte svaret ditt som i dette eksempelet:

 

«Jeg har lært utrolig mye i min nåværende jobb, men jeg føler at det er på tide med noe nytt, fordi...»

 

Dette er et godt utgangspunkt for å flytte fokuset fra den gamle jobben til den nye. For eksempel kan du fortsette med å forklare at du ønsker å videreutvikle det du lærte i den gamle jobben, i akkurat denne stillingen. Videre kan du formulere hvordan denne lærdommen vil komme til nytte, og hvorfor dette gjør deg til en ideell kandidat til stillingen. Da vil samtalen dreie seg tilbake til deg, hva du har lært og oppnådd, hvilken kompetanse du kan tilby, og selvfølgelig hvorfor du har valgt å bytte jobb.


 

Det kan naturligvis være mange grunner til at man ønsker å bytte jobb, men det er noen grunner som er vanligere enn andre. Her er noen tips til hvordan du kan forklare de vanligste grunnene, samtidig som du retter fokuset mot den nye jobben.

 

LES OGSÅ: Slik bruker du STAR-metoden til å svare på intervjuspørsmål

 

Du har ikke noe mer å lære

Hvis du føler at du mestrer jobben din nesten for godt, og at du dermed savner utfordringer og det å lære noe nytt, bør du understreke at du ønsker å utvikle deg.

 

I dette svaret bør du kommunisere at du har lært et bredt spekter av ferdigheter i din nåværende jobb, men at dette både vil komme bedre til nytte og kunne videreutvikles i en annen stilling.

 

Eksempel: «Jeg har lært utrolig mye i min nåværende jobb, som X og Y, men nå ser jeg etter en mulighet til å videreutvikle dette i tillegg til å lære noe nytt. Jeg mener denne stillingen vil være perfekt for det, siden jeg har gjort research på virksomheten deres og sett at dere legger godt til rette for kompetanseutvikling for deres ansatte.»

 

LES OGSÅ: Kommunikasjonsrådene som gir deg et fortrinn i jobbintervjuet

 

Du føler deg ikke verdsatt i din nåværende jobb

Her bør du ikke fokusere på problemet i seg selv, men heller fokusere på hva du har oppnådd.

 

Eksempel: «I min nåværende stilling er jeg veldig stolt av å ha oppnådd X og Y. Men nå føler jeg at det er på tide å bruke kompetansen min hos en annen arbeidsgiver, med ønske om å oppnå enda bedre resultater og bli en enda større ressurs for arbeidsgiveren min. Etter å ha lest stillingsbeskrivelsen mener jeg at jeg vil kunne bidra med min kompetanse innen X, Y og Z.»

 

LES OGSÅ: Tipsene som effektiviserer og forbedrer jobbsøkingsprosessen

 

Du stagnerer hos nåværende arbeidsgiver

Det er ikke uvanlig at man opplever at arbeidsgiveren ikke har samme ønsker eller muligheter for avansering enn hva du selv ønsker. Da kan man fort føle at man har nådd taket, og derfor må bytte arbeidsgiver for å få nye utfordringer eller mer ansvar. Dette er noe som kan gjelde for mange av de andre søkerne, så her gjelder det å gi et godt svar.


 

Eksempel: «Selv om jeg ble forfremmet til avdelingsleder hos min nåværende arbeidsgiver, ser jeg at bedriftsstrukturen gjør det vanskelig for meg å avansere noe videre internt. I denne stillingen ser jeg en god mulighet for å bruke kompetansen min på nye og spennende områder, siden dere er en innovativ og fremtidsrettet bedrift som verdsetter initiativ og ambisjoner.»

 

LES OGSÅ: Slik kan du alltid være forberedt til jobbintervju

 

Du har et anstrengt forhold til sjefen

Her er det viktig å ikke fokusere på hva som er galt med personen du jobber for akkurat nå. Fokuser heller på hvem som kan bli din neste sjef, og imponer dem med kunnskapen du har opparbeidet deg så langt.

 

Eksempel: «Jeg har lært en hel del av min nåværende arbeidsgiver, men jeg ønsker å jobbe i et mer inkluderende og samarbeidsrettet miljø. Da jeg gjorde research på bedriften deres la jeg merke til at dere fokuserer mye på teamwork og bruker et felles kommunikasjonssystem som gjør det mulig å bidra for alle involverte i et prosjekt. En slik arbeidsdynamikk er noe jeg setter svært høyt, og noe jeg har veldig lyst til å være en del av.»

 

Lykke til!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger