(KarriereStart.no):

Et jobbintervju er som en samtale, og krever aktiv lytting. Dette betyr at du må vise oppmerksomhet til den som snakker, og være oppmerksom på hva som faktisk blir sagt, slik at du kan gi en relevant kommentar.
 
Kunsten med å imponere intervjueren selv når du ikke sier noe, starter ved å anta alt du hører er viktig, sier Jeff Lipschultz, en av grunnleggerne av det amerikanske rekrutteringsbyrået A-List Solutions.
 
- Hvis intervjueren sanser at du ikke er en god lytter, vil de anta at du er en person som ikke er flink til å ta imot informasjon og instrukser i en arbeidssituasjon, forklarer Lipschultz.
 
På bakgrunn av råd fra Lipsschultz har Dave Allen i wetfeet.com skrevet fire tips om hvordan du viser, at du er en god lytter under jobbintervjuet.

 

Riktig holdning

Effektive lytteegenskaper starter med fysisk tilstedeværelse: Sitt rett i stolen, hold hodet opp, få øyekontakt med intervjueren, og len deg litt fremover. Et slikt kroppsspråk signaliserer at du lytter, og det det gjør det også lettere for deg å lytte skikkelig.


 

Ta notater

Å ta notater under intervjuet vil hjelpe deg å opprettholde fokus og huske emner du kan gå tilbake til senere i samtalen. Ikke prøv å skrive ned alt som blir sagt, men hold deg til stikkord og korte setninger for å ha et utgangspunkt til oppfølgingsspørsmål, sier Lipschultz. Sørg også for å notere navnene på alle som intervjuer deg. Du vil dermed ikke risikere å si feil navn hvis du henvender deg til dem med navn senere i samtalen.

LES OGSÅ: Dette bør du tenke på når du søker jobb

Gå videre

Etter at du har fullført et svar og intervjueren stiller et oppfølgingsspørsmål, fokuser kun på det nye spørsmålet. Hvis du fortsatt tenker på hvordan det siste svaret kunne ha vært bedre, vil du gå glipp av hva intervjueren sier.

LES OGSÅ: Hvor ser du deg selv om fem år? - Dette svarer du

Vis deltagelse

Det er greit å komme med korte innstikk, som "riktig" eller "ja, klart det" når det passer naturlig inn i pauser. Slike innspill kalles interjeksjoner, og de formidler at du er oppmerksom og følger med. Men pass på å ikke overdrive, for det kan virke irriterende og distraherende på intervjueren. Spar dem til poengene som faktisk engasjerer deg, og som du vil bekrefte at du forstår.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger