(KarriereStart.no):

Én ting er å forberede seg på hva man skal si og hva man skal stille spørsmål om under jobbintervjuet, men det kan også lønne seg å være bevisst på hva man ikke skal si. Selv om noen ord kan virke uskyldige i seg selv, vil de kunne oppfattes negativt av den som gjennomfører intervjuet.

 

Den amerikanske forfatteren, foreleseren og konsulenten Bernard Marr publiserte en artikkel på det sosiale nettverket LinkedIn, hvor han tok for seg nettopp dette temaet. Her er hans råd til hvilke ord du bør styre unna i jobbintervjuet.

  

LES OGSÅ: Slik takler du nervene før og under jobbintervjuet

 

1. Nei

Først av alt: Selv om man blir stilt et enkelt spørsmål skal man ikke svare med enkeltord, som ja eller nei. Men, hvis «nei» er svaret du skal gi, må det følges opp med en forklaring. Hvis du for eksempel blir spurt om du har erfaring med et dataprogram som du ikke kjenner til, kan du svare dette: «Jeg har ikke hatt anledning til å lære meg det foreløpig, men jeg er veldig interessert i å gjøre det.» Dette sender positive signaler, fremfor et tørt «nei».


 

2. Øøh.. Eeh..

Hvis du trenger betenkningstid for å svare på et spørsmål, så ta deg den tiden. Men ikke fyll tenkepausene med lyder som kun har som formål å hale ut tiden. Dette får deg til å fremstå uforberedt og strengt tatt ikke veldig imponerende.

 

3. LOL, seff, YOLO

For all del, dropp de moderne slang-uttrykkene når du snakker med en potensiell arbeidsgiver. Du skal fremstå så profesjonell og reflektert som overhodet mulig, og da er ikke slike ord en del av løsningen. Intervjueren bør slippe å søke frem Urban Dictionary for å tolke hva du sier.

 

4. Vi

Dette er et rimelig uskyldig ord i seg selv, men du bør ikke bruke det for mye når du snakker om hva du har utrettet i karrieren så langt. Intervjueren kan, bevisst eller ubevisst, lure på om det er du som har utrettet dette, eller om du bare har vært en mindre del av et team som gjorde jobben. Forsøk å bruke «jeg» i størst mulig grad – men selvsagt uten å ta æren for andres arbeid.


 

SE VIDEO: - Norske jobbsøkere er for beskjedne

 

5. Dedikert, motivert, fremoverlent

Styr unna de typiske CV-ordene. I tillegg til at intervjueren hører sannsynligvis disse ordene i ethvert jobbintervju, så de har neppe like god effekt som man kanskje skulle tro. Dessuten er det bedre å bruke eksempler fra tidligere arbeidserfaring som viser at du er nettopp dedikert, motivert og fremoverlent. Dette vil fremstå langt mer troverdig enn tomme påstander.

 

6. Hat / hater

Det finnes neppe noen sammenhenger der det er passende å si at du hater noe, når du er på jobbintervju. Men det er spesielt viktig å unngå å omtale tidligere jobber, sjefer, arbeidsoppgaver og kollegaer. Det vil definitivt ikke imponere en fremtidig sjef.

 

7. Perfeksjonist

«Hva er dine svake sider?» er et veldig vanlig spørsmål å få i jobbintervjuer. Det har kanskje blitt en klisje i seg selv, og da er det desto viktigere å ikke følge opp med et klisjefylt svar. «Jeg er perfeksjonist», for eksempel. Enhver intervjuer har hørt dette svaret før, og de vil gjennomskue at du forsøker å kamuflere en positiv egenskap i svaret ditt. Vær heller ærlig og svar på det du blir spurt om: hva som er dine svake sider.

 

LES OGSÅ: «Hva er dine svake sider?» Dette bør du svare

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger