(Karrierestart.no):

 

Hos enkelte arbeidsgivere benytter man seg av personlighetstester i forbindelse med vurdering av kandidater. Hvorfor gjør man egentlig det? Vi møtte Lars Petter Skeie i håp om å få noen gode tips til hvordan du bør forberede deg og opptre i en testsammenheng.

 

– Vår jobb handler om å minimere risiko for feilansettelser, og da bruker vi mange verktøy for å bistå oss med det. Intervju er et verktøy, personlighetstest er et verktøy, evnetest, referansesjekk, og så videre.

 

Skeie forteller at det finnes mange forskjellige tester, og mange forskjellige leverandører av disse. Adecco bruker leverandører som har forskning bak seg. Mange av dem er Veritas-godkjente, og bedriften har en testportefølje på 60-70 tester. Han forklarer at det er viktig å være bevisst på hva man skal måle, så man kan velge riktig test for oppgaven.

 

Mange forskjellige tester

– Vi har fem-seks personlighetstester, og så har vi femten-tyve evnetester, og så har vi veldig mange ferdighetstester. Ferdighetstestene er smalere, og handler om for eksempel språk eller hvor raskt man kan skrive på en PC. Evnetester måler ting som logisk resonnering, mens personlighetstestene måler nettopp personlighet.


 

Ifølge Skeie kan personlighetstester være et nyttig verktøy for å vurdere om en kandidat er egnet for en bestemt jobb. For eksempel bør en forsker som skal sitte å lese rapporter og jobbe selvstendig i uker og kanskje måneder, ha en annen personlighet enn en event-planlegger.

 

– Hvis det er viktig i jobben å kunne sitte fokusert og konsentrert over lengre perioder, og trives med det, er det en fordel å være noe mer innadvendt. Hvis man derimot er omgitt av mennesker hele dagen, og dialogen er gående, er det en fordel å være noe mer utadvendt.

LES OGSÅ: Slik får du jobb innen HR

 

Kan slike tester bli misbrukt?

– Jeg tror ikke de blir misbrukt bevisst, men jeg tror nok kanskje ikke fullt så god bruk forekommer. Det er viktig at de som bruker testverktøyet er sertifisert og får god opplæring av leverandør.


 

Skeie forteller at det kan være lurt å kikke litt på testene i forkant, spesielt når det gjelder evnetester. Han anbefaler også at kandidatene tar testene når de er fokuserte, konsentrerte og klare i hodet. På personlighetstester mener han først og fremst at det først og fremst er viktig å svare ærlig, og ikke tenke for mye, men heller stole på intuisjonen.

 

– Det kan gå utover deg selv om du havner i feil stilling også.

 

Intervjuet ble gjort da Lars Petter Skeie arbeidet i Adecco Search & Select.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger