(KarriereStart.no):

Mens det på landsbasis er hver femte nordmann som mener dette, er andelen hele 25 prosent i Oslo. Mange tror også at utseende har påvirket sin egen karrierevei. Dette kommer frem av en fersk undersøkelse som er gjennomført av Norstat, på vegne av rekrutterings- og bemanningsselskapet Top Temp.


- Over en halv million norske arbeidstakere mener at kolleger har fått jobben på grunn av trynefaktor. Dette er et varsku til norske arbeidsgivere og tegner et sørgelig bilde av norsk næringsliv. Det betyr at mange av våre ansatte ikke har tillit til sine kollegers kompetanse, men også at de mistror arbeidsgivers rekrutteringsarbeid, sier Kristian Fæste, administrerende direktør i Top Temp.

 

LES OGSÅ: - Trynefaktor er viktigere i Norge enn i andre land

 

- For lett å gå i trynefaktorfella

Det viser seg også at det er flest menn som spekulerer i trynefaktoren i ansettelsesprosessen. Mens 23 prosent av norske menn mener utseende har hatt innvirkning, er det kun 15 prosent av kvinnene som mener det samme.


Teorien ser også ut til å dreie seg om oss selv. 23 prosent av alle nordmenn svarer nemlig at de tror utseendet har påvirket deres egne karrieremuligheter.



Kristian Fæste er ikke overrasket over resultatene, og tror de faktiske tallene er langt høyere enn det som kommer frem i undersøkelsen.


- Det er for lett å gå i trynefaktorfella i en rekrutteringsprosess. Trynefaktor er alt fra utseende til personlig «liking». Man tillegger ofte potensielle ansatte som ligner på en selv ønskede egenskaper. Eneste måte å unngå trynefaktor-ansettelser på er å følge en objektiv og profesjonell oppskrift i alle ansettelsesprosesser. Altfor få er 100 % profesjonelle når de ansetter, sier han.

 

LES OGSÅ: 1 av 8 unge kvinner opplever seksuell trakasering på jobb

 

Slik unngår man trynefaktor-ansettelser:

1. Ikke gjør jobben alene: Involver flere i prosessen for å sikre at du jobber 100 prosent etter oppskriften og ikke havner i trynefaktor-fella.

 

2. Jobbanalyse: Skaff deg nok informasjon før du starter rekrutteringsjobben. Hvilke nøkkelkrav skal du vurdere kandidaten etter? Før du begynner å lete må du vite hva du jakter på.


 

3. Intervjuguide: Bruk steg 2 til å lage en liste av spørsmål til kompetanse som er avgjørende for å lykkes i jobben. Alle SKAL få de samme spørsmålene. Det er nødvendig for å kunne sammenligne epler og epler i etterkant.

 

4. Tester: Benytt deg av en arbeidspsykologisk test, personlighetstest, evnetest og et strukturert intervju. Det vil gi deg bedre grunnlag til å avgjøre hvorvidt en kandidat vil prestere godt i stillingen. Husk: Kompetanse = adferd som resulterer i effektiv utførelse av en jobb.

 

5. Bakgrunnssjekk: Gjør en skikkelig bakgrunnssjekk. En bakgrunnssjekk vurderer hvorvidt biodata er korrekte og analyserer CV, referanser, vitnemål, attester, åpne databaser, kredittsjekk med mer. Bruk en ferdiglaget mal og still de samme spørsmålene til alle du snakker med. Det sikrer likt sammenligningsgrunnlag i etterkant.

 

(Kilde: toptemp.no)

 

LES OGSÅ: Derfor bør pene jenter droppe bilde i CV-en

 

Pass deg for disse fallgruvene:

Fordommer og stereotyper: Vær bevisst på dine egne fordommer. «Vakre og velkledde mennesker vil lykkes», «yngre kan ikke ha ansvar», «middelaldrende er lite tilpasningsdyktige». Hold deg til kravprofilen og et vektet vurderingsskjema.

 

Like barn leker best: Vær oppmerksom på at vi har en tendens til å velge kandidater som ligner oss selv fremfor en som er veldig ulik. Vi søker harmoni fremfor et team som er en miks av riktige egenskaper og kompetanse. For eksempel kan det oppleves som vanskelig for kvinner å bli rekruttert inn i styrer som består kun av menn.

 

Relevante egenskaper: Vær på vakt mot å vurdere en kandidat positivt eller negativt ut i fra tidligere inntrykk som ikke er relevant for området som vurderes. En toppidrettsutøver behøver ikke å lykkes i akkurat denne stillingen.

 

(Kilde: toptemp.no)

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger