(KarriereStart.no):
Lederne som er mest skeptiske til gravide befinner seg i privat sektor, er unge, og jobber innen handel. I denne bransjen er det hele 57 prosent som vedkjenner at de er skeptiske til å ansette gravide.
Dette kommer fram i den nyeste arbeidslivsundersøkelsen til Proffice, PAMA, gjennomført blant 2500 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS i september og oktober 2014.
- Kan gå glipp av gullkandidater
Stein Andrè Haugerud, direktør i Proffice Norge, synes tallene viser en uheldig tendens.
- Har du rekruttert en utrolig dyktig kandidat, så bør det sees på som en langtidsinvestering. Vedkommende blir ikke dummere av å gå gjennom en permisjon. Er du en arbeidsgiver som utelukker titusener av kvinner på lønningslisten hvert år fordi de er gravide, risikerer du å gå glipp av mange gullkandidater, sier han i en pressemelding.
Også småbarnsforeldre stiller svakt i arbeidslivet. 24 prosent av lederne er skeptiske til å ansette småbarnsmødre, mens 17 prosent er skeptiske til å ansette småbarnsfedre.
Villige til å bryte likestillingsloven
Undersøkelsen viser også at 9 av 10 ledere mener gravide bør være åpne og ærlige under jobbintervjuet om situasjonen de er i. Dette gjelder både for kommende mødre og kommende fedre.
44 prosent, og dobbelt så mange menn som kvinner, mener at det er greit å spørre jobbsøkere om de planlegger familieforøkelse, til tross for at dette er brudd på likestillingsloven.
- Det er jo ikke vanskelig å forstå hvorfor gravide ønsker å holde en graviditet skjult, når så mange ledere er skeptiske til å ansette dem. Det er en vanskelig balanse å ønske å være åpen mot en potensiell ny sjef, samtidig som man ikke vil avskrives fra jobben før man har fått presentert seg, nettopp fordi man er gravid, sier Haugerud.
LES OGSÅ: Lær kreativitet fra verdens største komikere
- For lett for å sykemelde seg
6 av 10 ansatte opplyser at de måtte sykemelde seg under graviditeten, og halvparten av lederne mener det er for lett å sykemelde seg. Her kommer kvinner verst ut.
- En av de heftigste diskusjonene som dukker opp med jevne mellomrom, er graviditet og sykemelding. For noen er ”graviditet er ingen sykdom” det mest provoserende de kan høre, likevel er sykemeldingstallene for denne gruppen veldig høye. Da er det også interessant at 77 prosent av lederne hevder bedriften tilrettelegger for gravide ansatte, slik at hun kan fortsette å jobbe lengst mulig, mens bare 64 prosent av de ansatte opplever det samme. Med andre ord, her er det en mismatch, og mest sannsynlig et forbedringspotensial, sier Stein Andrè Haugerud.