(KarriereStart.no):

I boken «Executive Presence», skriver økonomiekspert Sylvia Ann Hewlett at suksess beror på hvilke signaler du gir til de ansatte, samt at du klarer å signalisere at du har det som trengs for å være en god leder.


Hun har, sammen med flere forskere fra Center of Talent Innovation i USA, intervjuet mer enn 4000 amerikanske arbeidstakere om hvilke egenskaper man bør ha, og unngå, for å lykkes i arbeidslivet.

LES OGSÅ: Dette gjør topplederne før frokost

 

Ifølge Hewlett og studiet, er det disse fem tingene du bør unngå:

 

1. Manglende emosjonell intelligens

Sosial og emosjonell intelligens er like, om ikke enda, viktigere enn om du er en kløpper på å regne tøffe regnestykker. Mangler du empati og dine sosiale antenner er på avveie rundt de du skal lede, kan det være enkelt å miste grepet som en god leder.


Et perfekt eksempel på manglende sosial intelligent, kan sies å være Mitt Romneys forsøk på å bli president i USA i 2012.


- At han kunne si at 43 prosent av befolkningen er tapere gav et inntrykk av en mann i en boble som var totalt uvitende om hvordan vanlige mennesker lever. Og åpenbart kom ikke det godt med i valget, skriver Hewlett.Ifølge studiet hennes, er det å dra usensitive, uvitende og negative holdninger inn på arbeidsplassen et karrieremessig selvmord.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

2. Sjekker mobilen litt for ofte

Hvis du ønsker å fremstå som en profesjonell og kompetent leder, må du også være mentalt tilstede og ikke sitte og tukle med mobilen – i hvert fall ikke foran arbeidstakerne.


Undersøkelsen til Hewlett viste at dette var et stort irritasjonsmoment både blant sjefer og ansatte i bedriftene. Skal man engasjere seg og vise at man er tilstede, må man også vise det med kroppsspråket, uten å ha mobilen i hånden.

 

3. Du ser «ufresh» ut

At man ser frisk og opplagt ut, er langt viktigere enn hva midjemålet ditt er.

 

Er man konstant sliten, vil det gå utover utstrålingen din også. Å vise at man kan ta vare på seg selv gjennom nok søvn, bra kosthold og trening, vil signalisere at du kan ta vare på arbeidsoppgavene dine også. Ifølge undersøkelsen viste dette seg å være like viktig for både menn og kvinner, uansett om du er 25 eller 40 år.


 

4. Involvert i sex-skandaler

Skal folk ha tillit til deg og kunne gi deg ansvar, må du også fremstå som en pålitelig og ansvarlig person. Er du involvert i seksuelle sidesprang og andre skandaler som kan ende opp som sladder på pauserommet, kan det i verste fall ødelegge karrieren din.


Her er noen amerikanske samfunnstopper som Business Insider har listet opp, som mistet omtrent all troverdighet etter sine sidesprang:


Tidligere kongressmann Anthony Weiner


Tidligere New York-guvernør Eliot Spitzer


Tidligere direktør for CIA David Patraeus


Tidligere direktør i IMF Dominique Strauss-Kahn


Golfspilleren Tiger Woods

 

5. Å ikke være spontan

For å signalisere at du kan ditt felt, må du kunne vise at du kan emnet ditt godt.


- Da min første bok kom ut, var jeg ekstremt kjedelig, forteller Hewlett.


Hun hadde vært professor ved en høyskole i flere år og blitt godt vant med å gjemme seg bak en pult, uten evnen til digresjon eller å kunne fortelle en historie.
Hennes gamle vaner var vonde og evne, og Hewlett skriver at for å få frem et budskap må man være godt forberedt. Men, nøkkelen ligger først og fremst i det å kunne være spontan og evne til å improvisere.


- Du må forstå temaet du ønsker å snakke om slik at du får budskapet tydelig frem, selv om du er supernervøs, forteller hun.

Klikk her for å se alle internships i Norge