(KarriereStart.no):

Når man skal forlate en stilling, gjelder det å gjøre avslutningen så ryddig som mulig, også hvis du eventuelt har et anspent forhold til arbeidsgiver og/eller ledere og kollegaer. Du har svært lite å vinne på å brenne broer, uansett hva som er årsaken til at du er på vei ut. Et uformelt og hyggelig avskjedsbrev (eller takk for meg-brev) er en fin gest som hjelper deg langt på vei med dette.

 

Vi snakker altså ikke om et oppsigelsesbrev, men et brev eller en mail som sendes til kollegaer, sjefer og eventuelle kunder og andre eksterne samarbeidspartnere etter at du formelt har sagt opp stillingen din og snart skal slutte.

 

Men hva skal man egentlig skrive for å få frem budskapet uten at det blir kleint eller overdrevent sentimentalt? Her får du noen generelle tips til utformingen av avskjedsbrevet, samt noen maler som er tilpasset de ulike mottakerne.

 

LES OGSÅ: Dette skal sluttattesten inneholde

 

Først noen generelle tips

Avskjedsbrevet skal først og fremst informere mottakerne om at du skal slutte – på en hyggelig måte. Men det er også en fin anledning til å takke for tiden du har hatt sammen med gode kollegaer, for det gode samarbeidet med kunder, eller for mulighetene du har fått hos arbeidsgiveren din. Det er også et effektivt første steg for å runde av eventuelle pågående prosjekter og videreformidle kontaktinformasjon til den som skal overta dine arbeidsoppgaver.


 

Du trenger ikke utbrodere i det vide og det brede om hverken det ene eller det andre. Hold det kort og konsist, med et tydelig budskap. Og for all del, hold en positiv tone. Dette er ikke anledningen for å lufte eventuell frustrasjon med hverken personer eller sider ved jobben som er årsaken til at du slutter.

 

Det kan også lønne seg å utforme ulike avskjedsbrev til de ulike mottakerne. Hvis du for eksempel skal informere kunder eller andre eksterne samarbeidspartnere om at du slutter, bør det ha et noe annet ordelag enn det du sender til nære kollegaer.


 

For å hjelpe deg litt på vei har vi satt opp noen eksempler på hvordan du kan formulere de ulike avskjedsbrevene:

 

SE VIDEO: Dine rettigheter ved oppsigelse og avskjedigelse

 

Til kollegaer

Hei, [navn]

Etter [X] fantastiske måneder/år som ansatt i [virksomhetens navn], har jeg nå valgt å si opp min stilling for å ta det neste steget i karrieren. Min siste dag hos [virksomhetens navn] vil bli [dato].

 

Det har vært en fornøyelse å jobbe sammen med dere, og jeg har lært så utrolig mye i løpet av min tid her. Det er naturligvis vemodig å måtte forlate et slikt flott team, men jeg vil med dette benytte anledningen til å understreke hvor mye jeg setter pris på mulighetene og veiledningen jeg har fått de siste [antall måneder/år].

 

Selv om jeg ikke lenger kommer til å være en del av [virksomhetens navn], vil jeg gjerne opprettholde kontakten med dere. Jeg kan kontaktes på [telefonnummer/privat e-post/sosiale medier].

 

Ønsker dere lykke til videre,

[Ditt navn]

 

LES OGSÅ: Slutte i jobben? Slik gjør du en veloverveid besluttelse

 

Til kunder og eksterne samarbeidspartnere

Hei, [navn]

Jeg tar kontakt med deg for å informere om at jeg forlater min stilling hos [virksomhetens navn], og min siste dag vil bli [dato].

 

Det har vært en fornøyelse å samarbeide med deg, og jeg ønsker deg alt godt videre. Ta gjerne kontakt dersom det er noe som må avklares eller ordnes før jeg slutter, så hjelper jeg gladelig til med det.

 

Fremover vil din nye kontaktperson hos [virksomhetens navn] være [navn], og han/hun kan nås på [telefonnummer/e-post]. Du hører fra ham/henne i løpet av kort tid, men ta gjerne kontakt dersom det er noe du lurer på eller trenger hjelp med i mellomtiden.Ønsker deg lykke til videre,

[Ditt navn]

 

LES OGSÅ: Alt om lønn og rettigheter ved overtidsarbeid

 

Til dem du har vært leder/mellomleder for

Hei, [navn]

Som du allerede vet forlater jeg min stilling den [dato], men jeg ville bare sende deg en e-post for å si ordentlig farvel, og takke deg for samarbeidet.

 

Det har vært en fornøyelse å være din [rolle/stillingstittel], og det har vært en glede å se hvordan du har utviklet deg til å bli den [rolle/stillingstittel] du er i dag. Jeg er helt sikker på at du vil fortsette å utvikle deg, og jeg ønsker deg alt godt videre i karrieren.

 

Selv om jeg ikke lenger kommer til å være en del av [virksomhetens navn], hadde det vært hyggelig om vi holdt kontakt. Så send meg gjerne en melding på [telefonnummer/privat e-post/sosiale medier] dersom du trenger råd eller hjelp, en referanse, eller om du bare vil møtes for å ta en kaffe.

 

Ønsker deg lykke til videre,

[Ditt navn]

 

LES OGSÅ: 15 skattefrie frynsegoder

 

Til sjefen

Hei, [navn]

Jeg vil benytte anledningen til å sende deg en liten e-post før min siste arbeidsdag den [dato].

 

Jeg har virkelig satt pris på å jobbe sammen med deg, og jeg kunne ikke bedt om en bedre leder. Du har lært meg så mye, og gitt meg så mange muligheter til å lære og utvikle meg i rollen – noe som har vært en enormt viktig del av min utvikling i løpet av de siste [antall måneder/år].

 

Denne verdifulle erfaringen kommer jeg til å ta med meg inn i min neste stilling, og jeg er utrolig takknemlig for din rolle i dette.

 

Det hadde vært veldig hyggelig om vi kunne fortsatt å holde kontakten. I tiden fremover kan du nå meg på [telefonnummer/e-post].

 

Tusen takk for all støtte og hjelp, og jeg ønsker deg og [virksomhetens navn] alt godt videre.

[Ditt navn]

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger