(KarriereStart.no):

Hvert år jobber den gjennomsnittlige nordmannen 1 424 arbeidstimer. Det vil si at vi er arbeidstakerne som jobber tredje færrest timer blant alle verdens nasjoner. Det er kun dansker (1 410 timer) og tyskere (1 363 timer) som jobber mindre enn oss.

 

Landene hvor det jobbes flest arbeidstimer per år i gjennomsnitt, er Costa Rica (2 212 timer) og Mexico (2 255 timer). Statistikk for de øvrige landene kan du se i grafen i bunnen av artikkelen.

 

Man skulle nesten tro at dette var gode nyheter, at vi nordmenn slipper å jobbe oss i hjel for å tjene til livets opphold. Men statistikken skjuler derimot en dårlig nyhet.

 

– Dette er ingen gladstatisikk, tallene er mer en kilde til bekymring enn til begeistring, sier Jon Erik Dølvik, forskningskoordinator for komparative arbeidslivsstudier i Fafo, til Dinside.no.

 

Han mener statistikken fra OECD hovedsakelig viser forskjellene på i hvor stor grad man jobber deltid i de forskjellige landene. Det å komme godt ut i en slik statistikk er dermed ikke noe å juble for.


 

I løpet av de ti siste årene har andelen mennesker i jobb sunket i Norge, i tillegg til at de yrkesaktive jobber stadig færre timer i gjennomsnitt. Dølvik viser til at Norge har en høy andel kvinner i deltidsstillinger, og at mange unge, innvandrere og kvinner har kortvarige, ustabile jobber. Disse påstandene bekreftes også av en økonomisk analyse gjennomført av SSB i 2014: Det er flere i Norge som arbeider deltid sammenlignet med mange andre land, og den norske sysselsettingsstatistikken inkluderer mange med svært kort arbeidstid.

 

 Her ser du statistikken over gjennomsnittlig antall arbeidstimer per år i de ulike landene:

LES OGSÅ: Her er kontorsakene ungdommen vil skrote

 
Grafen viser gjennomsnittlig antall arbeidstimer, som er totalt antall arbeidstimer delt på antall folk i arbeid. Arbeidstimer inkluderer de som jobber fulltid, deltid og deler av året, betalt og ikke betalt overtid, samt ekstrajobber. Tallene er fra 2016. (Kilde: OECD)

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger