(KarriereStart.no):

– Vi er opptatt av å ha et team. Og så bruker vi å si at «nobody’s perfect, but a team can be», sier gründeren bak den halvannet år gamle banken.

 

Han beskriver en arbeidsplass med ambisiøse mål og en ivrig gjeng som liker å strekke seg.

 

– Samtidig er vi opptatt av de myke tingene. Hvis noen har bursdag er det flagg på pulten og mye oppmerksomhet. Vi har også quiz på jobben og andre ting som kanskje ikke høres så viktige ut, men det er viktig å gjøre ting sammen som ikke er jobbrelatert. Vi feirer sammen når vi har oppnådd noe. Alle er med på oppturen - ikke bare ledelsen, sier Gjendem.

 

Bergensbank til finalen

Nå har Gjendems inkluderende bedriftsfilosofi blitt lagt merke til. Det globale konsulent- og analyselskapet Great Place to Work liker det de har sett av Monobank, og har sendt dem til finalen i sin konkurranse om å bli Norges beste arbeidsplass. En slik utmerkelse er det kun mulig å oppnå på bakgrunn av positive resultater i medarbeiderundersøkelser, samt en kulturanalyse av arbeidsplassen.


 

Monobank var til stede på gårsdagens finale i Oslo sammen med ni andre bedrifter i samme størrelsesorden.

 

– Vi hadde ikke forventet å vinne. Det er en seier for oss å komme til finalen. Og femteplass er helt fantastisk, sier Gjendem, og legger til:

 

– Det er ikke så lett å få til et så godt arbeidsmiljø som vi har, men man må ha en bevisst holdning til det og gjøre grep.

LES OGSÅ: Din nærmeste sjef kan være avgjørende for om du trives i jobben

 

Bevisst på rekruttering

Fra kontorene i Bergen har Monobank utsikt over Torgallmenningen, og Gjerdem tror mye av oppskriften bak suksessen ligger i hvordan de har jobbet med bemanning.

 

– Når vi ansetter folk rekrutterer vi dem vi mener passer inn i «gjengen». Man kan ha et veldig bra team, men det skal ikke mer enn én person til for å ødelegge mye. De nye som kommer inn i Monobank må være med på den samme kulturen som er her fra før.


 

Monobank gjør det også godt økonomisk, og har vokst i løpet av det halvannet året den har eksistert.

 

– Vi fikk faktisk smake litt på det, for når du skal starte en bank må du ha mye penger. Finanstilsynet krevde at vi måtte ha 165 millioner. I oppstarten hadde vi ikke de pengene vi trengte, og da sto 15 arbeidsplasser i fare. Det kunne resultert i at alle løp til hver sin kant, men i stedet var innstillingen at «dette skal vi få til». Det viste seg at teamet sto sammen i stormen, og det er nok alle glade for i dag, sier Gjendem.

LES OGSÅ: Norske arbeidstagere etterlyser tydeligere krav og bedre incentiver fra myndighetene

 

Ansatte har aksjer i banken

Henriette Vartdal er produktansvarlig i Monobank og en av dem som har svart på medarbeiderundersøkelsen som sendte bergensselskapet til finalen.

 

– Det jeg synes er fabelaktig med stillingen som brobygger mellom forretning og IT, er at jeg hver dag får samarbeide med ufattelig bra, kompetente og engasjerte kolleger. Det er en vi-følelse over hele linjen. Det høres kanskje ut som en klisjé, men det er en fantastisk spirit hos oss og vi drar i samme retning. Noe av grunnen kan være at de fleste av oss har aksjer i banken selv, sier hun.

 

Vartdal roser tilliten hun og kollegene får.

 

– Vi får mye ansvar og støtte fra ledelsen. Det fungerer ekstremt bra.

 

– Hva gjør dere for å få alle til å dra i samme retning?

 

– Alle vil det beste for banken. Ergo har vi ganske like mål. Jeg tror også måten vi er organisert på bidrar til å dra oss i samme retning. Vi har jevnlige Mono-møter med Bent hvor vi snakker om hvor vi skal og hva som er nytt og hva som er status. Ellers gjør vi mye sosialt i banken og i teamene. Folk liker å være med hverandre, også når vi ikke er på jobb.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner de beste arbeidsplassene i Norge

 

Beste bank i Norge og best i sin klasse i Norge

– Monobank er den beste bedriften å jobbe i innenfor sin størrelseskategori. Og de er den beste norske banken å jobbe i innenfor alle tre kategoriene, sier administrerende direktør i Great Place to Work, Jannik Krohn Falch.


 

Det var han som sto for den høytidelige prisutdelingen i Samfunnssalen i Oslo torsdag kveld. 30 norske bedrifter var i finalen der Monobank var én av ti i klassen for bedrifter i størrelsen 25-49 ansatte.

 

– Det er to aspekter ved det vi driver med. Det ene er at dette er et viktig verktøy for bedrifter til å utvikle organisasjonene sine. Det er en plattform og et rammeverk for å utvikle seg og skape suksess i fremtiden. Great Place to Work har et formål om å skape virksomheter med økt konkurransekraft, økt endringsvillighet og økt innovasjon. På den måten skaper vi bedre arbeidsplasser og en bedre fremtid, sier Falch.

 

Gjennom konkurransen vil de synliggjøre de gode eksemplene, for på den måten å inspirere andre bedrifter.

 

– Vi har nok eksempler på utfordringer og ting som ikke lykkes. Disse blir ofte løftet frem i media. Vi vil heller sette fokus på det positive, sier han.

 

Her mener Falch Monobank har lykkes godt.

 

– Vi har kartlagt opplevelsen av det de ansatte sier de gjør innad i bedriften. Og så har vi foretatt en leder- og kulturanalyse. Det er en ganske omfattende kartlegging. Kåringen er sekundært for det meste.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger