(KarriereStart.no):

Stillesitting har blitt en av våre fremste samfunnsutfordringer. Stillesitting og lite hverdagsaktivitet, har vist seg som en selvstendig risikofaktor for overvekt, muskel- og skjelettplager og andre helserelaterte livsstilssykdommer. Tall fra Helsedirektoratet viser at voksne nordmenn tilbringer drøyt 60 % av våken tid stillesittende eller i ro. Kun 30 % av befolkningen oppnår Helsedirektoratets anbefaling om 30 minutter daglig aktivitet.

 

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å endre dette, skal vi tro Eva Katrine Thomsen, idrettpsykologisk rådgiver, personlig trener og fagansvarlig i helseappen MotiOne. Thomsen har mastergrad i idrettspsykologi og coaching fra Norges Idrettshøgskole. Hun er også utdannet personlig trener fra NIH. Hun har 10 års erfaring fra treningsbransjen som gruppeinstruktør, personlig trener og foreleser ved NIH Aktiv.

 

Interessert i å jobbe innen idrett og trening? Les mer om arbeidsgivere og jobbmuligheter her!

 

Du trenger ikke trene til triatlon for å føle deg bedre

– Mange tror at trening må være med høy intensitet, men man trenger ikke å trene til triatlon for å føle seg bedre. Litt aktivitet i hverdagen er langt bedre enn ingen aktivitet, både for hodet og kroppen. Derfor er det en god investering å legge inn litt lett aktivitet i løpet av arbeidsdagen, sier Eva Katrine Thomsen.


 

Her får du enkle tips til lette aktiviteter du kan gjennomføre på kontoret og det krever ingen form for utstyr:

 

1. Gåmøter

De fleste har vel opplevd lange og ineffektive møter. Det sliter på kroppen og kan være demotiverende. Gåmøter er enkelt, tilgjengelig og gjør faktisk møtene mer effektive. I tillegg får du en gyllen anledning til å nyte frisk luft.

 

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre i lunsjpausen

 

2. Utnytt reiseveien

Bruk kroppen til både sport og tranSPORT. Utnytt reiseveien til jobb eller andre steder du skal. Det går mest sannsynlig raskere å sykle eller gå enn du tror. Parker lenger unna arbeidsplassen enn du vanligvis pleier, eller hopp av buss-stoppet før du kommer frem. Sammenlagt utgjør det mange skritt og kalorier i løpet av året!

 

3. Ta trappa

Velg trappa fremfor heisen. Ta gjerne to trinn av gangen, slik at musklene og hjertet må jobbe litt hardere. Syns du syvende etasje blir for mye på morgenkvisten, er det bare å ta heisen til 3 etasje og gå derfra.


 

LES OGSÅ: Slik takler du støy på jobben

 

4. Stå på jobb

For de av dere som har ståpult er det ingen unnskyldning. Når man står, aktiverer man enzymene som er ansvarlig for forbrenningen. I tillegg er det med på å avlaste og minimere sittetiden i løpet av dagen. Prøv å stå de siste 20 minuttene av arbeidsdagen, og de første 20. Da står pulten klar når du kommer på morgenen.

 

Gjør noe sosialt knyttet til ståtid ved pulten – avtal med noen kolleger at dere f.eks. står 1 time fra et bestemt klokkeslett og du vil se at det skaper engasjement.

 

5. Energipauser

Dette er ikke nødvendigvis smugmosjon, men en deilig oppkvikker i løpet av dagen. Inviter med noen kolleger og ta noen raske øvelser. Trening og aktivitet er morsommere sammen med andre. Gå raskt opp og ned trappen, eller ta noen knebøy. Her er det kun kreativiteten som setter grenser!

 

Med disse enkle grepene har de fleste mulighet til å være litt mer aktive i løpet av dagen.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger