(KarriereStart.no):

 

Å sjonglere overtid med familieliv, påvirker vekten til både deg og partneren din hvis dere begge er yrkesaktive. Det kommer frem av en omfattende studie utført ved University of Illinois i USA.

 

- Jobb og familie er viktig for mange mennesker, og mesteparten av livet vårt brukes til å oppfylle kravene til begge disse. Dette er også faktorer som gir oss mening med livet, og det er derfor ikke overraskende at omstendigheter og krav rundt familie og jobb vil kunne påvirke helsen, forteller en av forskerne bak studiet, Amit Kramer, til avisen News Bureau.

 

20 år med studier

Forskerne ønsket å finne ut av hvordan lange arbeidsdager og forandring av rutinene i hjemmet ville påvirke helsen til testpersonene. I dette tilfellet ønsket de å finne ut om overtidsarbeid kombinert med familieliv ville ha noe å si for kroppsmasseindeksen.

 

Studiet kom frem til at kroppsmasseindeksen økte, uansett om bare en eller begge partene i husholdningen jobbet mye overtid. I tillegg fant de ut at vekten økte mer hos de som fikk flere barn, enn de som ikke utvidet familien i løpet av tisperioden studiet pågikk. Forklaringen til den økte kroppsvekten kommer ikke overraskende nok av faktorer som økt stress, lite søvn og mindre overskudd til å spise sunt og være aktiv.


 

Den landsomfattende undersøkelsen ble utført over en periode på 20 år, og hadde mer enn 4 200 deltakere.

LES OGSÅ: Norge har Europas mest fornøyde arbeidstagere

 

Fleksitid reduserer ikke overvekt

Forskerne ønsket også å finne ut om innføring av fleksitid på arbeidsplassen kunne bidra til å forhindre overvekt. Dette viste seg imidlertid å ha lite virkning, men ifølge forskerne betyr ikke det at man skal avfeie fleksible arbeidsavtaler av den grunn.

 

- Andre studier som fokuserer på fleksitid, hvor arbeidstakeren har muligheten til å være fleksibel på når, hvor og hvordan de jobber, har vist at det kan gi en positiv helseeffekt og være bra for bedriften. Det er mulig at fleksiarbeid kan påvirke helserelaterte virkninger ved at den ansatte får mer mulighet for fritid. Og det alene kan redusere stress og føre til mer energi, forteller Kramer til News Bureau.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger