(KarriereStart.no):

Akkurat som at rikelig med søvn og nok fysisk aktivitet i løpet av uken er viktig for helsen og energinivået ditt, er det også viktig at du spiser riktig. For å prestere bra både på jobb og privaten, er det visse matvaner det kan være lurt å legge sin elsk på.

 

Vi har samlet en rekke gode mattips fra nettstedene Forbes.com og alifeofproductivity.com, over hvilke matvarer du kan spise for å bedre jobbprestasjonene dine.

 

Havregryn

Cirka 20 prosent av maten vi inntar absorberes av hjernen som, utvinner det til energi, ifølge en gruppe nevrologer ved Oslo Universitetssykehus. Skal du ha den perfekten starten på dagen, er havregryn den perfekte hjerneføde. Og i tillegg er det rimelig!

 

Havre er lavt på kalorier, inneholder rikelig med kostfiber, næringsstoffene magnesium og jern, og består av langsomme karbohydrater. Havregryn gir deg den perfekte starten på arbeidsdagen, og holder sulten borte og blodsukkeret stabilt over mange timer. Spis gjerne en porsjon med havregrøt sammen med litt bær, eller havregryn og favorittyoghurten din. Og dette kan gi deg det perfekte utgangspunktet for en effektiv arbeidsdag.

 

Blåbær

Når noe er så godt, burde det også være kjempelett å tilføre mer av disse superbærene i kosten din. Blåbær er stappfulle av antioksidanter, som hjelper hukommelsen din ved å aktivtere viktige enzymer i hjernen. Antioksidantene stimulerer også blodtilførselen i hjernen, som gjør at du holder deg fokusert og vitalisert over flere timer, viser studier.

 

Avokado

Denne trefrukten er rik på sunne fettsyrer som hjelper hjernefunksjonen og konsentrasjonen din. I tillegg hjelper den kroppen med å ta opp andre næringsstoffer. Mengden av antioksidanter kan også redusere risikoen for blant annet kreft, hjertelidelser og tidlig aldring.


 

LES OGSÅ: Maten du bør spise før du skal på jobbintervju

 

Fet fisk

 

Fisk og tran inneholder de langkjedede Omega 3-fettsyrene, EPA og DHA, i tillegg til å være en god kilde til vitamin D. Dette er viktige næringsstoffer som kroppen vår er avhengig av, og som kan motvirke flere sykdommer. Omega 3 er bra for hukommelsen din, men ifølge flere studier kan fettsyrene også redusere risikoen for depresjon og hjertelidelser.

 

Spiser du fet fisk minst to ganger i uken, får du dekket kroppens behov for både Omega 3 og vitamin D. Og husk at det kan være lurt å spise litt mer fisk på vinterstid, da vi får i oss mindre D-vitamin fra solen. 

 

Grønn te

Denne drikken inneholder både antioksidanter og koffein, og er et lurt alternativ til vanlig kaffe. Grønn te inneholder nemlig aminosyren L-theanine, som hjelper med å skille ut koffeinen over tid. Dette gjør at du får en lengre effekt av koffeinet fra grønn te, sammenlignet med koffeinet du får fra kaffe. Denne aminosyren er også effektiv med å hjelpe deg til å sove om kvelden, og gjør at du fint kan drikke grønn te gjennom hele dagen uten å være redd for å miste nattesøvnen.

 

Mørk sjokolade

Mørk sjokolade inneholder antioksidanter, små mengder med koffein og magnesium som reduserer stress og stimulerer utskillelsen av endorfiner og serotonin i hjernen, noe som gjør deg glad. Ved å avslutte arbeidsdagen med en liten belønningå i form av litt mørk sjokolade, kan du gå fra kontoret med godt humør og fokuset på topp - uten at blodsukkeret går helt i kjelleren før middagen står klar på bordet.

 

LES OGSÅ: Guiden til det perfekte kosthold

 

Linfrø

Som med flere av de andre matvarene på denne listen, er også linfrø en god kilde til aminosyrer, antioksidanter, Omega-3, vitamin B og magnesium. Alle er verdifulle næringsstoffer som kroppen har god nytte av, og som kan hjelpe deg med å holde fokuset oppe i løpet av arbeidsdagen.


 

Det kan imidlertid være vanskelig for fordøyelsessystemet å bryte ned disse frøene, så knus dem gjerne før du bruker dem, slik at kroppen får maksimalt utbytte av denne supermaten. Linfrø egner seg godt som topping på cottage cheese, havregrøt, yoghurt og mye mer.

 

Nøtter

Nøtter og frø er proppet med sunne fettsyrer, aminosyrer og inneholder dessuten vitamin E, som er bra for å ivareta hjernens kognitive funksjon. Spis en liten håndfull nøtter hver dag, og du sikrer at kroppen får i seg viktige næringsstoffer og hjelper deg med å holde konsentrasjonen på topp.

 

Bon apetit!

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger