(KarriereStart.no):

- Jo lenger vi holder oss våkne, dess mindre evne har hjernen vår til å lære. Én time med lukkede øyne kan øke læringsevnen betydelig, sier Matthew Walker, professor i psykologi ved University of California, Berkley.


Han ledet en studie som ble presentert på en konfaranse hos «American Association for Advancement of Science» i San Diego, California. Her kom det frem at et bifasisk søvnmønster, altså en god natts søvn og en solid middagslur, kan bidra til å øke intelligensen vår.

I studien ble en gruppe på 39 friske unge voksne inndelt i to grupper, hvor den ene skulle få en lur og den andre ikke. Hver av deltakerne fikk en vanskelig oppgave midt på dagen, som var designet for å presse hardt på hippocampus, regionen av hjernen som lagrer faktabaserte minner. Forskning har vist at faktabaserte minner lagres først i hippocampus , deretter flyttet til prefrontal cortex for langtidslagring.

Begge gruppene scoret omtrent det samme.

Klokken 14:00 fikk den ene gruppen en 90-minutters lur. Klokken 18:00 fikk begge gruppene et nytt sett med læringsoppgaver. De som ikke hadde fått noen lur gjorde det markant dårligere. De som hadde fått hvile gjorde det mye bedre og forbedret læringsevnen betraktelig.


Walker sier at dette bidrar til å bekrefte hypotesen deres om at søvn nullstiller hjernens lagring av korttidshukommelse for å gi plass til ny informasjon.

- Det er som om epost-innboksen i hippocampusen din er full, og inntil du sover og tømmer den, kommer du ikke til å få inn noen flere eposter. Den kommer bare til å vente på at du sover og flytte dem til en annen mappe, forklarte Walker.


Den samme forskergruppen har tidligere påvist at en våkenatt kan redusere evnen til å lære med hele 40 prosent. Dette skyldes at hjernen «stenger av» visse regioner når den lider av søvnmangel.


Ergonomics.about.com har disse tipsene for en vellykket lur:

LES OGSÅ: 3 grep som styrker ditt lederskap

  • Finn et sted hvor du er komfortabel og hvor du ikke vil bli forstyrret.
  • Fjern alle distraksjoner. Skru av lyden på telefonen og lukk vinduet hvis det er støy på utsiden. 
  • Sett på noe behagelig musikk eller «hvit støy». 
  • Skru av lyse teller dekk til øynene.
  • Sett på en alarm for ikke å sove for lenge. 
  • Stå opp med en gang du våkner. 
  • Ikke sov for sent på dagen, det kan gå ut over nattesøvnen.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger