(KarriereStart.no):

Uansett hvor grundig research du har gjort på stillingen og/eller arbeidsplassen du har søkt deg til, og uansett hvor flott at virker til å være, er det potensielt mange overraskelser som kan dukke opp den dagen du møter opp til første arbeidsdag.

 

For det første kan stillingsbeskrivelsen avvike mye fra hva du faktisk ender opp med å gjøre. Og for det andre kan arbeidsmiljøet fortone seg helt annerledes enn det som ble kommunisert under jobbintervjuet. Og mellom disse to er det også en lang rekke andre faglige og sosiale faktorer som kan føre til skuffelse, anger og direkte mistrivsel. 

 

Du var rett og slett forelsket i en person som aldri eksisterte. Når noe du har hatt så høyt håp for viser seg å være en luftspeiling, kan det nesten kjennes ut som et tap – en stor sorg som kan være vanskelig å få bukt med. 

 

Dermed kan det kanskje være noe å hente fra sorgprosessens fem faser, eller Kübler-Ross-modellen, som den kalles på fagspråket. Det kan nemlig lose deg gjennom prosessen og bidra til å bedre situasjonen, eller hjelpe deg til å komme styrket ut av den – på vei til en ny og bedre jobb. 


 

LES OGSÅ: Tips til første dag i ny jobb

 

1. Fornektelse

Man kan godt si at fornektelse er et symptom på at egoet ditt inntar en defensiv holdning til det som faktisk er situasjonen. Sinnet ditt prøver å finne en måte å opprettholde velværet ditt på, selv om dette er en situasjon der det kanskje er fånyttes.

Kübler-Ross-modellen
  • Bedre kjent som «Sorgens fem faser»
  • Består av fasene fornektelse, sinne, forhandling, depresjon og aksept
  • Introdusert av den sveitsisk-amerikanske psykiateren Elisabeth Kübler-Ross, i boken «On Death and Dying» (1969)

 

I vår sammenheng kan det utfolde seg ved at du ikke helt aksepterer alle tegnene som peker på at arbeidsmiljøet eller arbeidsoppgavene ikke er helt som forventet. Selv om du kanskje observerer at retorikken mellom kollegaer er utrivelig og krass, at arbeidsoppgavene både er kjedelige og utenfor det du var forespeilet, eller at sjefen setter urimelig strenge og rigide krav til både gjennomføring og resultat av oppgaver.

 

Da velger du kanskje å tenke at enkelte personer har en dårlig dag, eller at oppgavene kommer til å bli mer spennende og relevante etterhvert. Du tolker ikke tegnene som en indikator på hvordan arbeidsdagen vil bli fremover, men heller som unntak fra regelen.


 

Og det er helt naturlig. Når vi mennesker tar et valg, enten det dreier seg om hvilken telefon vi skal kjøpe, eller hvilken jobb vi skal takke ja til, har vi en tendens til å overbevise oss selv i etterkant om at valget var riktig. Og det til tross for eventuelle beviser som peker i andre retninger.

 

LES OGSÅ: Spørsmålene du bør stille første arbeidsdag

 

2. Sinne

Da du takket ja til den nye jobben hadde du sikkert tro på at du ville trives med både arbeidsoppgavene, kollegaene og arbeidsmiljøet – og malte kanskje et litt for idyllisk bilde av hvordan ting kom til å bli. Da blir du naturligvis skuffet når du opplever at realiteten ikke lever helt opp til forventningene.

 

Og når man blir skuffet er det ikke uvanlig å reagere med sinne. Du blir sint på deg selv, fordi du var så «dum» å søke ny jobb når det egentlig var ok der du var. Eller bare sint på hele situasjonen. Sint fordi du føler deg lurt, eller fordi ting «aldri» går som du ønsker.

 

Men husk at sinne kan ha mange ofre eller mål. Her er det viktig å ikke la sinnet gå ut over dine nye kollegaer eller personene du omgås hjemme. Kartlegg hvorfor du føler deg sint, og erkjenn at situasjonen tillater en sinnereaksjon – så lenge du ikke lar det ikke går ut over andre.

 

LES OGSÅ: Slik lykkes du i første jobben etter studiene

 

3. Forhandling

Forhandlingsstadiet begynner når du innser at sinne ikke er løsningen på problemet. Du spør desperat skjebnen om å få situasjonen til å forsvinne, eller i det minste å bli litt bedre. Du får tanker som «Kan ikke en mer spennende oppgave komme seilende ned på pulten min?» «Kan ikke den nye sjefen bare bli på bedre humør?» eller «Kan ikke jeg bare få masse nye ideer, så jeg føler at jeg mestrer jobben?».

 

Det er også vanlig å bli mer «føyelig» i forhandlingsstadiet. For eksempel ved at du blir litt ekstra vennlig overfor kollegaer, gir det lille ekstra i gjennomføringen av arbeidet, eller tar på deg oppgaver som strengt tatt ikke er ditt ansvar. Dette kommer av at du tviholder på håpet om at ting vil bli litt bedre, om du bare gjør ditt beste for å legge til rette for det.


 

LES OGSÅ: Sjefen kan være avgjørende for om du trives i jobben


4. Depresjon

Det er når du begynner å innse realiteten at depresjonsstadiet inntreffer. Du innser at dette ikke ble som du hadde tenkt. Du føler deg maktesløs, og du sørger over situasjonen du har havnet i. Det som skulle bli en ny og spennende jobb, oppleves som en ny og begredelig hverdag istedet. Det er både normalt og helt forståelig å kjenne på sorgen i en slik situasjon.

 

LES OGSÅ: Slik jobber du effektivt i åpne kontorlandskap

 

5. Aksept

I akseptstadiet har du fordøyd alt som har skjedd og hvordan den nye jobbtilværelsen har utartet seg. Du begynte med å fornekte signalene. Skuffelser første til sinne. Du håpet desperat at det skulle ordne seg, og ble deppa når du innså at jobben ikke er så perfekt som du trodde.

 

Nå aksepterer du at situasjonen er som den er, løfter hodet opp og ser mot fremtiden. Og det er her det store spørsmålet kommer: Skal du si opp, eller skal du bli værende?

 

LES OGSÅ: Dette bør du spørre om under medarbeidersamtalen

 

Hva nå?

Før du tar en endelig avgjørelse, må du avgjøre om det dreier seg om overkommelig misnøye eller en virkelig uholdbar situasjon. Sjekk om du kjenner deg igjen i tegnene på at du er i feil jobb.Ta også høyde for hvilke bakdeler det medfører å slutte. Selv om du er sikker på at du er i feil jobb, innebærer det en risiko for å skade eksisterende jobbrelasjoner, miste nødvendig inntekt eller svekke CV-en din. Men hvis du føler at tingenes tilstand er så ille at du ikke øyner noe håp, da er det kanskje best å legge inn årene. 

 

Men hvis du er typen til å tenke at gresset er grønnest der du vanner det mest, kan du velge å bli værende til tross for den dårlige starten. Men da gjelder det å brette opp ermene. Du må gjøre en reell innsats for å ta tak i problemene, slik at du i det minste vil trives bedre på sikt. For det finnes noen grep du kan ta for å gjøre jobben mer spennende og for å bli lykkeligere på jobben. Hvis det er de nye kollegaene dine som er problemet, finnes det råd for hvordan man takler ulike persontyper på jobben. Du kan også finne tips til hvordan du kan gi konstruktiv kritikk til en kollega – uten konflikt. Har det gått så langt at det dreier seg om konkrete konflikter med noen på jobben, kan du få eksperttips til å takle det her. Eller kanskje enda verre, hvis du har en konflikt med den nye sjefen din, bør du se ekspertens tips i denne videoen

 

Lykke til!

 

Klikk her for å søke blant tusevis av ledige stillinger