(KarriereStart.no):

Tidsklemmen er et velkjent fenomen for de fleste av oss: Stå opp tidlig, dra på jobb, komme hjem og du skal ta deg tid til å være sosial med venner, familie og helst få inn én eller flere treningsøkter i løpet av uken. Men, mange finner ut at når arbeidsdagen er over, frister det kanskje mer å slenge bena på salongbordet og ligge på sofaen foran TV-en resten av kvelden. Kjenner du deg igjen?


Lurt på hvordan kjente og suksessrike mennesker – de som er toppledere i store konserner og ofte arbeider 60-70 timers uker, klarer å se perfekte og veltrente ut, og samtidig klarer å sjonglere et velfungerende samliv med barn og karriere?


- Skal noe gjøres, må det gjøres først, skriver Laura Vanderkam, ekspert på tidsbruk og forfatter av bestselgeren «What the Most Sucsessful People Do Before Breakfast».

 

LES OGSÅ: Dette må sjefer gjør for å holde på gode ansatte

 

Morgenstund har gull i munn sies det. Det er gjerne fordi det er den tiden av døgnet hvor hjernen ikke har blitt overøst av alle inntrykkene fra dagen enda, og man kan enklere fokusere på det man driver med.Har du en hektisk arbeidsdag og en enda mer hektisk fritid, kan det derfor være lurt å prioritere visse ting før du drar på jobb om morgenen. Ifølge boken til Vanderkam står mange toppledere og profilerte mennesker opp før soloppgang. Nettstedet Entrepreneur.com har samlet de 12 beste tingene fra boken som du kan gjøre før frokost.

 

1. Står opp tidlig

Søvn er alfa og omega for å fungere i hverdagen, og de fleste vet at hvis man ønsker en stabil døgnrytme der du får utnyttet skjønnhetssøvnen til det fulle, bør du stå opp tidlig hver dag hele uken.


Ledere har mer ansvar enn medarbeidere, og for dem er tid og hvordan de bruker den, avgjørende for å fortsatt være på topp. Derfor er det heller ikke overraskende at de står opp før resten av oss, for å få unnagjort sine egne gjøremål før jobben og alt som følger med gjør det.Ifølge en studie utført i forbindelse med boken, viste det seg at 90 prosent av toppledere som ble spurt, stod opp før klokken seks i hverdagene.
Sjefen for Pepsico står opp klokken fire om morgenen, og er aldri å se på kontoret senere enn klokken syv. Det samme gjelder for sjefen i Disney, Bob Iger, som bruker morgenene fra klokken halv fem og utover til å gjøre sine egne ting.

 

2. De trener først for å få det unnagjort

Finansminister Siv Jensen har tidligere uttalt at det viktigste for henne er søvn, riktig kosthold og trening. Og det er en grunn til hvorfor så mange suksessrike mennesker trener mye - ikke bare gir det en helsegevinst, men det gir også mentalt påfyll, demper stress og har en positiv effekt på ditt søvnmønster. Mens man trener har man mulighet til å reflektere over dagens gjøremål og eventuelle problemer man har opplevd i løpet av den siste tiden.


Det er derfor ikke uvanlig at toppledere ofte bruker morgentimene, før frokost til og med, til å få unnagjort dagens treningsøkt. Da kan de heller bruke den hektiske hverdagen på viktige mål for bedriften – og samtidig se veltrente ut.

 

3. De jobber med spennende prosjekter

De stille morgentimene er perfekte for å kunne jobbe uforstyrret med et viktig prosjekt. Ved å benytte seg av denne tiden av dagen på eksempelvis planen for det neste store prosjektet, kan du fokusere uforstyrret på det før andre ting tar bort oppmerksomheten din i løpet av dagen – som møter, kollegaer og familie.


Har du viktige, store prosjekter på jobb, begynn å jobbe med dem ved morgengry, så har du arbeidet gjort når det møtet du sitter i plutselig ble langt lengre enn hva som var planlagt, og du ellers måtte ha utsatt prosjektet til en annen dag.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger

 

4. De dyrker sine interesser

Alenetid og muligheten til å dyrke sine egne interesser er viktig, og grunnen til hvorfor mange ledere ifølge boken til Vanderkam svarte at de bruker en time eller mer hver morgen til å gjøre det de interesserer seg for.


Hvis du sitter med en idé om å skrive en bok, hvorfor ikke starte morgenen med å dyrke din hobby og få unna en side eller to før jobb?

 

5. Morgenstund er familietid

Stadig flere kombinerer toppjobb med barn og familieliv, og selv om man ikke rekker å spise middag med minstemann hver kveld før han må i seng, går det fortsatt an å sette av tid med de minste.Finansrådgiver Judi Rosenthal ser ifølge Vanderkam på morgenen som den viktigste delen av dagen. Rosenthal setter av 45 minutter hver morgen til å leke med barna, lage stor frokost og snakke ordentlig med dem før hun drar på jobb.

 

6. De dyrker kjærligheten på morgenen

Tidsklemmen kan sette en demper på et hvert forhold. Og selv om det kunne vært fint med litt sengekos, er det ikke alltid lett når man er dørgende trøtt etter en lang dag med mye møter. Resultatet blir gjerne at man sovner på sofaen i stedet for å snakke med sin partner om hvordan dagen har vært.


Ledere derimot, bruker morgentimene til å pleie forholdet. En kjapp en i dusjen før jobb er vel ikke den verste starten på dagen? Og er man ikke det rette humøret, kan man jo eksempelvis lage en ordentlig frokost sammen og snakke.


Direktøren for konsulentbyrået Blackrock, Obie McKenzie, bruker kollektiv transport til og fra jobb hver dag – og ikke uten grunn. Ifølge boken benytter Obie og hans kone denne timen til og fra jobb hver dag til å være sosiale og for å få litt egentid sammen før den hektiske arbeidsdagen begynner.

 

7. De bygger nettverk over frokost

Hvis man ønsker å kunne ha mest mulig fritid etter at arbeidsdagen er over, hvorfor ikke bedrive nettverksbygging om morgenen?


Å møte noen for å skravle over en kopp kappe eller frokost før jobb kan være lurere enn etter arbeidstid. Kafeene er ofte mindre hektiske på denne tiden av dagen, og det vil være mulig å kunne konsentrere seg bedre om det som er viktig – å skaffe seg kontakter.

 

8. De mediterer

Toppledere og andre med mye personalansvar, stiller ofte like høye krav til sin egen person som de gjør med sine ansatte. Før de drar hjemmefra, er det derfor mange som setter av litt tid til å reflektere over sine tanker gjennom meditasjon eller bønn.


Som med trening, kan meditasjon hjelpe deg til å tømme hjernen for tanker som gjør deg ufokusert, og reduserer stress slik at du kan være avbalansert og fokusert når jobben starter.

 

LES OGSÅ: Nordmenn har det best på jobb

 

9. De skriver ned det de er takknemlige for

Å uttrykke takknemlighet er en god måte for å bli avbalansert å sette seg i rett perspektiv før man går på jobb. En liten liste med personer, muligheter og steder, vil bare ta deg et par minutter hver morgen, men kan også gjøre en stor forskjell på hvordan humøret ditt er for resten av dagen.


En sjef for et farmasøytfirma fortalte Vanderkam at hun bruker storparten av sin tid om morgenen til å skrive ned hva hun er takknemlig for ved sin jobb og sine ansatte.


- Når hun kommer på jobb har hun derfor alltid en klar visjon for seg selv og sine ansatte, skriver Vanderkam.

 

10. De planlegger

Vi har ved flere tilfeller skrevet om hvor nyttig en arbeidsliste kan være for å få unna alle oppgavene man har.


Bruker man tiden på morgenen til å planlegge hvordan dagen skal se ut, både hjemme og på jobb, kan det være lettere å holde fokuset oppe i løpet av arbeidsdagen på hva som må prioriteres.

 

11. De sjekker eposten

Stadig flere tar med seg jobben hjem og bruker kvelden til å svare på epostene de ikke fikk unna i løpet av arbeidsdagen.


Suksessfulle ledere derimot, bruker gjerne morgentimene før jobb til å ta seg av de viktigste epostene. Slik sparer de mye tid i løpet av arbeidsdagen og kan bruke tiden til noe langt viktigere enn å lese alle epostene som kommer inn.

 

12. De leser nyheter

Suksessrike mennesker er som gjerne alltid oppdatert på det nyeste, noe som kan være grunnen til hvorfor de kom dit de er i dag.


Starter man dagen med å sette av litt tid til å lese nyheter, sjekke Twitter og å analysere de siste trendene innenfor ditt fagfelt, kan du dra nytte av det når arbeidsdagen starter.

 

Klikk her for å se alle traineeprogrammer i Norge