(KarriereStart.no):

 

Skal du bli selvstendig næringsdrivende? Lurer du på hva som er viktig å tenke på før du starter din egen virksomhet? Her er Per Storlien, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, sine beste tips til deg som skal bli selvstendig næringsdrivende.

 

Bokføring, regnskap og dokumentasjon

Alle selvstendig næringsdrivende har bokføringsplikt; det betyr at du må begynne å føre regnskap fra den første dagen du starter virksomheten din. Regnskapet skal, veldig kort oppsummert, inneholde alle kjøp og salg som foretaket gjør.

 

– Tenk regnskap fra første dag. Ta vare på alle kvitteringer (bilag), både når det gjelder kjøp og salg (din kopi av kundens kvittering/faktura). Husk at nesten alle enkeltpersonsforetak har bokføringsplikt, og mangler du kvitteringer, kan du ende opp med å måtte betale for mye skatt, sier Per Storlien, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

 

– De fleste virksomheter vil også fort bli merverdiavgiftspliktige. Manglende bilag medfører at du mister fradragsrett for betalt merverdiavgift.

 

Storlien anbefaler å leie inn en regnskapsfører til å gjøre regnskapet for deg.


 

– Vurder regnskapsfører. Det koster penger, men sparer deg for mye tid og problemer dersom du ikke kan dette. Det er i mange tilfeller dyrere dersom du ikke gjør dette riktig, sier Storlien.

 

LES OGSÅ: Skal du bli selvstendig næringsdrivende? Slik oppretter du ditt eget foretak

 

Skatt

Du må betale skatt av overskuddet i foretaket ditt, det vil si, det du har tjent i løpet av året etter at alle utgifter er trukket fra. Du må rapportere inn hva du forventer å ha i overskudd i løpet av året til Skatteetaten. Skatteetaten regner da ut din forskuddsskatt, som skal betales fire ganger i året.

 

– Du kan endre forventet overskudd så ofte du må, og vi beregner et nytt skattebeløp, sier Storlien.

 

Dette gjør du ved å endre ditt skattekort her: www.skatteetaten.no/skattekort 

 

LES OGSÅ: Podcast som undervisningsmetode

 

Merverdiavgift (moms)

De aller fleste virksomheter er merverdiavgiftspliktige.

 

– Du må registrere deg i merverdiavgiftsregisteret når du har solgt for mer enn 50.000 kroner i løpet av en 12-månedersperiode. Du skal da legge til merverdiavgift i salgsprisen, og avkreve kunden dette, sier Storlien.


 

– Disse pengene skal du rapportere og betale til Skatteetaten hver andre måned, etter at du har trukket fra det du selv har betalt i merverdiavgift ved dine kjøp.

 

Noen typer salg er unntatt merverdiavgift. Typiske eksempler er helsetjenester og undervisning.

 

LES OGSÅ: Tips til deg som skal ha hjemmeeksamen

 

Bank

– Bruk bankbetaling dersom det er mulig, når du gjør innkjøp. Betaling med kontanter kan medføre tap av fradragsrett, og dermed økt skatt. I tillegg er du da med på å redusere muligheten for skatteunndragelser, sier Storlien.

 

Han anbefaler å skaffe en egen bankkonto (eller flere) som kun benyttes til næringen. Dette gjør foretakets økonomi mer oversiktlig, og fungerer også som en «huskeliste» i ettertid, når du skal føre regnskap. 

 

LES OGSÅ: Slik tar du gode notater under forelesningen

 

Sjekk hva du må rapportere inn til Skatteetaten

– De som driver næring har mange rapporteringsfrister å forholde seg til, og man kan bli ilagt gebyr dersom disse ikke overholdes. Rapporteringsformene er ulik for de forskjellige bedriftene. Finn ut hva som gjelder deg og din virksomhet, sier Storlien.

 

– En fin måte å finne ut hva du må gjøre, er å delta på Skatteetatens kurs for nye næringsdrivende. De er gratis, og du melder deg på her: www.skatteetaten.no/kurs.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet