(KarriereStart.no):

Navn: Stine Slettås Machlar

Alder: 23

Utdanningsbakgrunn: Toårig fagskoleutdanning i journalistikk fra Norges Kreative Høyskole

Yrke: Frilansjournalist

 


Fortell litt om deg selv og din bakgrunn?

Jeg har alltid vært nysgjerrig på ting rundt meg og som barn spurte jeg den som kunne svare meg på mine spørsmål, enten det var den gamle mannen i oppgangen eller den narkomane på gata. Ellers har jeg alltid vært glad i å formidle det jeg har fått høre.

 

Hvor lenge har du jobbet som frilanser og hvorfor ble du frilanser?

Jeg begynte å frilanse ved siden av studiene for å få en fot innenfor yrke, og for å få lov til å prøve ut ulike sider ved det. Da jeg ble ferdig med utdannelsen startet jeg enkeltmannsforetak for å kunne frilanse i større skala.

 

Hvilke typer prosjekter tar du på deg?

I løpet av de tre årene jeg har frilanset har jeg skrevet litt av alt. Nå blir det mest for fagblad med featurepregede reportasjer. I utgangspunktet er jeg åpen for det meste, så lenge temaene det skal skrives om er interessante.


 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Av person er jeg veldig lite rutinemenneske, så det varierer veldig fra oppdrag til oppdrag. Jeg er defintivt mest kreativ på kveldstid, så dagen starter ofte sent. Ideene kommer ofte fallende ut av det blå og da blir det raskt skrevet ned, så periodejobbing kan vi vel si er min greie.

 

LES OGSÅ: Anita (27) jobber frilans som grafisk designer 

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

Den største fordelen er helt klart at man styrer sin egen hverdag. Når man er frilanser kan man jobbe akkurat når og hvor man vil. Og i stor grad også med det man liker best.

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Ulempen med å være frilanser er at du aldri vet når du får dratt i land et nytt oppdrag og du alltid må gi det lille ekstra for å få flere oppdrag av en oppdragsgiver.


 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?

På sikt drømmer jeg om å skrive featurereportasjer som påvirker mer på fast basis. Hvem det er for er ikke så viktig, det er hvordan jeg løser samfunnsoppdraget som betyr noe.

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

Å få en fot innafor som frilanser kan være vanskelig og derfor bør du ta alle sjansene du får - både betalte og ulønna. Utnytt nettverket ditt for det det er verdt og vis hva du er god for når du får sjansen. Alt du gjør vil betale seg etter hvert, enten på den ene eller andre måten.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger