(KarriereStart.no):

Navn: Fara Mohri

Alder: 28 år

Utdanningsbakgrunn: Bachelor i medier og kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Yrke: Frilans produsent og ideutvikler

 

Klikk her for å se Faras frilansprofil

 

Kan du fortelle litt om deg selv og din bakgrunn?

Jeg har alltid vært en person opptatt av det visuelle, og med en sterk kreativitet. Å skape historier har alltid vært min drøm. Helt siden jeg var ei lita jente har jeg vært fascinert av reklame med en historie. Når jeg hørte musikk, enten på radioen under en familieutflukt, på tv, eller fra cd-spilleren, kunne jeg se for meg en historie. Jeg visste tidlig at jeg ville lage film, så jeg behøvde en utdannelse innen filmproduksjon. Jeg har min bachelor innen medier og kommunikasjon, med spesialisering innen visuell kommunikasjon, fra Høgskolen i Oslo og Akershus. I mitt andre studieår startet jeg mitt eget firma.

 

Hvorfor valgte du å bli frilanser, og hvor lenge har du holdt på?

I utgangspunktet begynte jeg som frilanser fordi jeg så det som en raskere måte å komme meg inn i filmbransjen. Jeg har alltid vært en person som tar initiativ, søker muligheter, og får ting til å skje. Det var ikke aktuelt for meg å sitte og vente på at noen skulle ansette meg en dag. Jeg har søkt ut flere profesjonelle muligheter til å utvikle videoproduksjonsferdighetene mine og arbeidet med min portefølje siden 2014. Det var da jeg startet mitt eget firma.


 

STOR GUIDE: Slik lykkes du som frilansjournalist

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Det varierer fra dag til dag. Noen dager kan jeg få sove litt lengre, våkne opp og ha min morgenkaffe, frokost og sjekke e-postene mine og bla gjennom mine sosiale medier. Ta deretter ut min gjøremålsliste og begynner med de tingene som må gjøres først. Enten det er å hoppe på et prosjekt når det gjelder postproduksjon, eller begynne å planlegge et prosjekt fra bunnen.


Andre dager kan det være en tidlig start fordi jeg må være på et bestemt sted for å sette opp utstyret og filme, som kan ta alt fra to- til mange timer noen ganger. Det å være frilanser er ikke en 9 til 5-jobb! Fredag gir meg ikke alltid helgefølelsen, men det har også sin sjarm å kunne være sin egen sjef og administrere sin egen tidsplan.


 

Hvilke typer oppdrag tar du på deg?

Jeg produserer skreddersydde videoer for bedrifter og enkeltpersoner til ulike formål og behov som passer til sosiale medieplattformer og digitale flater.
De oppdragene jeg ofte tar er promovideo, reklamefilm, informasjonsfilm og dekning av arrangementer.

 

SE VIDEO: Hvordan sparke i gang frilanstilværelsen

 

Hvordan går du frem for å skaffe deg oppdrag?

Det kommer vanligvis henvendelser på min nettside, sosiale medier og fra venner og bekjente. Ellers er jeg veldig sosial og promoterer bedriften min, og jeg deltar på nettverkbyggingseventer for bedrifter og kreative fagfolk i byen.

 

Hva er de største fordelene ved å være frilanser?

For meg er det friheten som tillater meg å arbeide når og hvor jeg vil. I tillegg er det variasjonen som tiltrekker meg. Jeg er ikke en stor fan av å bli sittende fast i rutiner dag etter dag. I tillegg får jeg muligheten til å jobbe med ulike næringer og møte så mange forskjellige mennesker som jeg ellers ikke ville ha sjansen til. Noen av klientene mine har også blitt vennene mine. Jeg lærer kontinuerlig om ulike bransjer, og det er en fin måte å utvikle min kunnskap, etter min mening. En dag lærer jeg om en app som ønsker å utdanne kvinner om livmorhalskreft, og jeg produserer en promovideo rundt det. Og en annen dag er jeg i Spania og filmer en sykkeltrener som ønsker å promotere sin egen bedrift innen endurance training.

 

LES OGSÅ: Er frilanstilværelsen noe for deg?

 

Hva er de største utfordringene og ulempene ved å jobbe frilans?

Jeg vil si at hovedutfordringen er å ikke vite akkurat hvor mye du skal tjene per måned, og det er hvis du ikke har faste kunder. Det gjør det vanskelig å planlegge ting økonomisk. Det å være frilanser er ikke for alle! Det krever mye tålmodighet og motivasjon. I tillegg kan klienter også ha misforståelser om filmskaping. For eksempel kan de undervurdere innsatsen som kreves og tiden det tar å produsere en kvalitetsvideo. En annen misforståelse er at noen mennesker ser på videoproduksjon som en hobby og ikke forventer å betale veldig mye eller ikke i det hele tatt.

 

Hva er ditt drømmeprosjekt eller din drømmekunde?

Jeg er lidenskapelig opptatt av historiefortelling. Jeg blir motivert av å jobbe i flere timer for å skape den følelsesmessige responsen jeg ønsker blant publikum. Så mitt drømmeprosjekt er et prosjekt hvor jeg kan jobbe mye med historiefortelling og være kreativ og samtidig lære noe nytt.


Drømmekunden er en som har tillit til mitt arbeid og ferdigheter, som og stoler på at jeg kan gjennomføre jobben. Det er også viktig at kunden har konsekvent og klar kommunikasjon gjennom hele prosessen.


 

SE VIDEO: Soldaten som ble frilansjournalist

 

Har du noen gode tips til andre som ønsker å jobbe som frilanser?

  • Filmbransjen er meget kompetitiv, og hvis du ikke har en god portefølje å vise frem, så kommer du ingensteds. Kom deg ut i verden og skap dine egne prosjekter på din egen måte. Om du er frilans har du all verdens tid tilgjengelig, så du har mulighet til å lage det du liker, og vise andre hva du kan.
  • Tid er gull verdt. Opprettholdt en høy standard i dine prosjekter fra starten av. På den måten kan du være stolt av ditt arbeid, og du vil ønske å gjøre det enda bedre i fremtiden.
  • Legg deg på prisnivået som resten av bransjen bruker og ha kunnskap om hvor mye ditt produkt og dine tjenester bør koste. Du trenger også å vite hvor lavt du kan gå i pris før du setter ned foten mot kunden.
  • Du må være dedikert og tålmodig. Det er ikke en enkel bransje og det tar tid å bli flink. Vær flue på veggen, kom deg ut i verden. Prosjekter faller ikke i fanget ditt hvis du ikke tar kontakt med potensielle klienter og presenterer deg selv. ”You must talk the talk and walk the walk”.

 

Her kan du se én av Faras filmer, en reklamefilm hun lagde på oppdrag for Mathallen i Oslo:  

 

 

Klikk her for å lese Frilansguiden