(KarriereStart.no):
For hver godt etablerte frilanser finnes det mange tidligere frilansere som ikke kom seg videre fra feilene de gjorde i oppstartsfasen. Den gode nyheten er at mange av nybegynnerfeilene kan unngås med litt grunnleggende planlegging.
Amerikanske Jen Hubley Luckwaldt er en suksessfull frilansskribent og redaktør, som har spesialisert seg på karriererelaterte saker. I et innlegg på About.com har hun listet opp noen av de vanligste nybegynnerfeilene man gjør som frilanser. Her er noen av dem:
LES OGSÅ: Hva er en frilanser? En rask innføring i begrepet
1. Du definerer ikke målene dine
Hva er det du ønsker å oppnå med frilanskarrieren din? Dette spørsmålet er mer komplekst enn man kanskje skulle tro, og du er den eneste som kan svare på det.
Må du tjene mer enn du gjorde som fast ansatt for å føle deg suksessfull? Eller er du fornøyd med å tjene akkurat nok til at det lar seg gjennomføre å forsette som frilanser? Er målet å bli mer selvstendig, en mer fleksibel arbeidsdag og velge hva salgs oppdrag du skal jobbe med? Uavhengig av hva motivasjonen og målsettingen din er, få det ned på papiret.
Når du har definert målene dine, sett opp en tidsplan som du kan sjekke med jevne mellomromfor å se om du er på rett vei. Husk at det er lov å endre både målsettinger og tidsplan underveis, etterhvert som du ser hva som er realistisk.
LES OGSÅ: Slik jobber du mer effektivt på hjemmekontoret
2. Du sier opp jobben for tidlig
Siden man som regel trenger tid for å etablere en bærekraftig frilanskarriere, kan det være lurt å ha en fast inntekt gjennom en annen jobb den første tiden. Dette er lurt av flere grunner.
For det første gir det deg rom for å gjøre feil, og fikse dem, før du plutselig er blakk. Den faste inntekten kan være avgjørende for å overleve den ofte vanskelige prosessen med å opparbeide seg en noenlunde stabil inntekt fra frilansjobbene.
For det andre vinner du tid til å prøve ut ulike jobber og oppdragsgivere for å finne ut hva du vil jobbe med, og for hvem. Hvis du står på bar bakke uten annen inntekt, er det ikke like lett å takke nei til oppdrag som du strengt tatt ikke ønsker, eller å måtte jobbe for useriøse oppdragsgivere som ikke betaler i tide.
For det tredje får du anledning til å spare opp en økonomisk buffer, noe alle frilansere bør ha. Det kan for eksempel være lurt å sette av alle pengene du tjener fra frilansoppdragene, mens du fortsetter å leve av den faste inntekten din.
LES OGSÅ: Fem tips for å lykkes som frilanser
3. Du dropper kontrakten
Det er ikke uvanlig at frilansoppdrag avtales med et håndtrykk, noe som vanligvis pleier å gå fint. Det er derimot lurt å være på den sikre siden og få avtalen ned på papiret. En kontrakt bør blant annet inneholde detaljer rundt honorar, arbeidets omfang, leveringsdato, opphavsrettigheter og hva som forventes av arbeidet du skal levere.
Selv om disse tingene også kan avtales muntlig, og følges til punkt og prikke, kan den skriftlige kontrakten avverge potensiell misforståelser og sikre at det ikke dukker opp noen overraskelser underveis.
LES OGSÅ: Disse rettighetene mister du som frilanser
4. Du har ikke orden i papirene
For å lykkes som frilanser er det viktig å ha orden i sysakene og holde oversikt over blant annet inntekter, utgifter, kommende regninger og forestående deadlines. Som selvstendig næringsdrivende trenger du ikke nødvendigvis å bruke et avansert regnskapsprogram, så lenge du finner et system som hjelper deg å holde oversikt. Du kommer langt bare ved å spare på nødvendige kvitteringer og kontrakter, samt holde oversikt over penger som tikker inn og ut av kontoen din. Husk at en regnskapsfører kan være en lønnsom investering når selvangivelsen skal gjøres.
LES OGSÅ: Slik får du orden i en kaotisk frilanshverdag
5. Du jobber med feil oppdragsgivere
Hva er det som definerer en god oppdragsgiver? Dette vil variere ut fra hva du selv setter høyest, men generelt vil det være en oppdragsgiver som kan tilby prosjekter som du ønsker å jobbe med, som du har komepansen til å gjennomføre, og som samarbeider og legger til rette for at sluttresultatet blir så bra som mulig. Det burde også være lett å kommunisere med oppdragsgiveren, og de burde betale deg til avtalt tid.
Det er slettes ikke unormalt å støte på oppdragsgivere som ikke fyller alle disse kriteriene. Hvis du kan unnvære oppdragene fra disse i fremtiden, vil det kunne spare deg for mye hodebry. Ta i så fall lærdom av erfaringen og se etter tegn på samme tendenser hos fremtidige oppdragsgivere.