(KarriereStart.no):

Siden moren til Tarjei var kunstner, var han naturligvis med på sin andel kunstutstillinger i løpet av oppveksten. Så han har alltid vært interessert i kunst, men maling var ikke noe for ham. Det var først da han som tiåring fikk bruke filmkameraet til en kompis at han virkelig fikk øynene opp for bilder.

 

Etterhvert fikk han være med på innspillingen av en musikkvideo, hvor han fikk ta noen bilder. Og til tross for at det var mange andre fotografer tilstede, var det hans bilder de endte opp med å bruke på coveret.

 

– Bare tilfeldigheter alt sammen. Ikke gått noe skole eller noe. Jeg har bare ramlet gjennom livet egentlig, sier Tarjei om hans vei inn i fotograf-yrket.

 

SE VIDEO: Drømmejobben – Espen Eiborg er billedkunstner

 

Om Drømmejobben

I serien Drømmejobben møter vi mennesker som har valgt en yrkesvei utenom det vanlige

De fleste av oss velger trygge og forutsigbare yrker. Enkelte tar tar derimot valg som ligger godt utenfor komfortsonen til de fleste og begir seg ut på yrkesveier hvor sjansen for å lykkes til å kunne leve av yrket er lav. Kunstnere, dansere, kreatører, gründere, musikere, forfattere, fiolinbyggere - yrker som de fleste karriererådgivere er raske til å fraråde.

 

For disse, ofte kreative og skapende menneskene er yrkeskallet sterkt. Her får du møte personer som har forkastet jobbtrygghet, økonomisk trygghet og andre fordeler med A4-livet og fulgt sitt kall til å gjøre det de virkelig ønsker og er gode på. 

 

Vi får høre om deres bakgrunn, om hvordan de har taklet utfordringer underveis, erfaringer og tanker om veien videre.

 

100 prosent selvlært

Ikke bare har Tarjei lært seg det han trenger om foto uten å gå på skole – han har heller ikke gått i lære hos noen som kan faget. Tarjei kjenner kjapt noen andre fotografer, og har derfor heller ikke snakket om utstyr og teknikker med noen andre fotografer. Han er 100 prosent selvlært.

 

– Jeg kan bare det jeg trenger, og det har funka en stund, sier han.


 

Det Tarjei virkelig kan, er å få bildene til å «poppe» ut av skjermen, få dem så harde som mulig. Det er det som er stilen hans. I sorthvitt, vel å merke, for med fargebilder kan det bli litt «corny».

 

– Nå skyter jeg litt på TV og film, og da skal man ikke skru så mye. Jeg har blitt mer glad i farge etterhvert, men en stund ønsket jeg at hele verden var i svarthvitt.

 

LES OGSÅ: Ekspertenes råd for å lykkes som frilansjournalist

 

Konger og katter

Tarjei har tatt mye portretter av kjente personer, og også der har det gått mye i kontraster. For eksempel da han tok bilder av kong Harald.

 

– Å ta bilde av kongen var ganske fantastisk. Jeg skrudde kontrasten så hardt at du så hvert hår og hver rynke. Alle sier det er dritbra bilde, men jeg har ikke hørt noe fra dem. Men samme for meg, jeg synes det funker.

 

Men når det kommer til stykket, synes han ikke det er så viktig hvem man tar bilde av. Det er like koselig med en hund eller noe dritt på gata.

 

– Jeg har nesten blitt overkjørt av trikken når jeg har tatt bilder av hunder og katter. Jeg har bare lagt meg ned i gata, for når du ser motivet må du bare skyte.


 

SE VIDEO: Drømmejobben – Jonathan Castro er musikkgründer

 

– Det minst sikre yrket i verden

– Jeg gjør det vanskelig for meg selv, jeg er ikke styrtrik for å si det sånn, forklarer Tarjei.

 

Det kan nemlig variere hvor mange oppdrag man får – og ikke minst hvor mye oppdragene faktisk betaler. Men selv om de store jobbene kan være sjeldne, kan de til gjengjeld være usedvanlig bra betalt.

 

– Plutselig kan du tjene fire månedslønner på én jobb. Hvis du gjør veldig mye småjobber hele tiden så tar det like mye tid. Da blir du litt deppa, fordi du gjerne skulle hatt mer av de større. Det går veldig opp og ned, dette må være det minst sikre yrket i verden. Ihvertfall sånn som jeg jobber. Banken er ikke glad i deg, du må gi opp det der. Kanskje ikke ideelt for familieliv og sånn. Men jeg har aldri tenkt å gi opp.

 

SE VIDEO: Drømmejobben – Mariann Hole er skuespiller

 

Hva er vitsen?

Noen dager våkner han opp lurer litt på hva som er vitsen med å holde på. Hvorfor han gjør det her og om han faktisk er noe bra på det han gjør. Men med én gang han får en bra tilbakemelding på et bilde, er alt det glemt.

 

– Da er det sånn «Wohoo!». Man blir 16 år. Man er veldig drevet av boost – man må ha litt tilbakemelding.

 

Men hvis oppdragsgivere velger å ikke bruke bildene han har tatt, så tar han ikke det så tungt.

 

– Da tenker jeg at min stil er ikke deres smak. Så tenker jeg det er greit. Det er bedre at tre med god smak liker det enn at 300 med dårlig smak ikke liker det. Så jeg prøver å leve på det, da, avslutter Tarjei.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger