(KarriereStart.no):

 

– Jeg har kanskje alltid tenkt at jeg skal bli skuespiller, uten at jeg har visst hva det innebærer, forteller Mariann Hole.

 

Med seks år på teaterskole bak seg, tenker hun at hun kunne blitt veldig mye annet i løpet av de årene. Men det var skuespiller hun ble, og satset alt på å lykkes i drømmejobben.

 

– Da jeg gikk ut av teaterskolen var jeg veldig sånn: «Nå må jeg få det til. Nå har jeg 370.000 kroner i studielån. Hvis ikke, blir dette trist.»

 

LES OGSÅ: Drømmejobben – Espen Eiborg er billedkunstner


Mange opp- og nedturer

Hun forklarer at veien til å bli skuespiller innebærer å bare se hvordan det går – og for all del ikke gi seg. Veien har bestått av både oppturer og nedturer, men de føler hun at hun har trengt.

 

I perioder har Mariann jobbet ekstremt mye. Men selv om det naturligvis har vært krevende, så har det også vært en viktig del av prosessen om å utvikle seg som skuespiller.

 

– Jeg og mannen min har snakket om at hvis vi hadde vunnet i Lotto, så hadde det vært en forbannelse. Fordi man ikke ville hatt den økonomiske drivkraften, i tillegg til at man er veldig glad i yrket sitt. Man ville lurt litt på om man hadde takket ja til alt det som har vært med på å forme meg, forklarer hun.


 

LES OGSÅ: Drømmejobben – Nasir Sirikhan er danser


Endelig fast ansettelse

– Jeg er forferdelig glad i dette huset og alle som jobber her, sier Mariann om Nationaltheatret.

 

Hun har nå jobbet her i 11 og et halvt år. Det tok tid, men for to år siden fikk hun endelig fast ansettelse. I denne bransjen er det et sjeldent tilbud, så det ble naturligvis en stor opptur.

 

– Nå er jeg veldig glad for at jeg er ansatt ved et teater og kan jobbe hele tiden. Jeg må ikke vente på neste film- eller TV-jobb, for de kommer jo mer sjeldent, forklarer hun.

 

Når de har prøveperiode til en ny forestilling, holder de gjerne på i åtte-ni uker. Da begynner de gjerne med prøver klokken 10 eller 11 på formiddagen, og er ferdige i 15-16 tiden. Så drar hun ned på teateret og spiller en eller annen forestilling på kvelden. Noe helt annet.


 

– Nå er den største utfordringen å få det til å funke med familielivet. Man må bare tenke: «OK, nå er det fiskeboller og Barne-TV», forklarer hun.

 

LES OGSÅ: Drømmejobben – Kim Dahlstedt er tatovør


«Hvordan skal jeg få til dette?»

Som i alle andre jobber, hender det at skuespillere også har en dårlig dag på jobben. Men for Mariannes del er det ofte de dagene hvor hun føler seg dårligst at hun faktisk leverer best.

 

– Det er ikke noe kult å se en stå og bare lire det av seg uten nerve. Jeg føler ofte at hvis jeg spiller
en guffen rolle får jeg ut mye guff. Da blir alt i hverdagen bra, for da kan jeg blåse ut på kvelden, forklarer hun.

 

Hun forklarer at hver rolle på en måte er søknaden til neste jobb. Hvis man gjør en bra rolle, og får bra kritikker eller vinner en pris, så klatrer man videre på karrierestigen. Men når neste rolle er sikret er det én tilbakevendende tanke som stadig dukker opp.

 

– Hver gang jeg begynner med noe nytt, tenker jeg sånn: «Hvordan skal jeg få til dette?»

 

Samtidig understreker hun at skuespilleryrket tross alt er et livskall, eller en livsstil, som man blir veldig glad i.

 

– Jeg håper at jeg kan være skuespiller til jeg dør, sier hun.

 

Om Drømmejobben

I serien Drømmejobben møter vi mennesker som har valgt en yrkesvei utenom det vanlige

De fleste av oss velger trygge og forutsigbare yrker. Enkelte tar tar derimot valg som ligger godt utenfor komfortsonen til de fleste og begir seg ut på yrkesveier hvor sjansen for å lykkes til å kunne leve av yrket er lav. Kunstnere, dansere, kreatører, gründere, musikere, forfattere, fiolinbyggere - yrker som de fleste karriererådgivere er raske til å fraråde.

 

For disse, ofte kreative og skapende menneskene er yrkeskallet sterkt. Her får du møte personer som har forkastet jobbtrygghet, økonomisk trygghet og andre fordeler med A4-livet og fulgt sitt kall til å gjøre det de virkelig ønsker og er gode på. 

 

Vi får høre om deres bakgrunn, om hvordan de har taklet utfordringer underveis, erfaringer og tanker om veien videre.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger