(KarriereStart.no):

På 90-tallet var Elisabeth Ramfjord først og fremst billedkunstner, og hun hadde ingen planer om å bli gallerist. Hun leide derfor et lokale sammen med to andre kunstnere fra klassen sin, som de skulle bruke som atelier. Men etter et halvt år valgte de å stille ut egne arbeider. Derfra ballet det fort på seg, og i 1998 valgte hun å satse skikkelig, og startet Galleri Ramfjord.

 

– Da jeg selv gikk på utstillinger ble jeg ikke tatt så godt imot, og sånn skal det jo ikke være. Så jeg tenkte at her skal alle føle seg velkomne, og de trenger ikke kunne noe. De som jobber her trives, kunstnerne trives, og publikum trives med å være her og treffe dem. Det blir som en stor familie; klemmer til alle, sier hun og smiler.

 

LES OGSÅ: Drømmejobben – Lene Kilde er skulptør

 

Mer enn en jobb

Rollen som gallerist krever mer tid enn den gjennomsnittlige fulltidsjobben. Elisabeth jobber mellom 10 og 14 timer i døgnet. Men hun er strengt tatt litt på jobb hele tiden, selv når hun egentlig skal ha ferie.

 

– Det er så mye uforutsett som gjør at man bruker veldig mange flere timer enn man tror. Noen ganger er man så opptatt av å gjøre ting riktig at det går utover nattesøvnen. Toll, moms, import og eksport er enorme mengder papirarbeid.


 

På Galleri Ramfjord jobber de også med kunstnerne gjennom hele året. Elisabeth tror de gjør en god del mer enn mange andre gallerier. De viser dem frem på kollektivutstillinger, tar dem med til utlandet, drar på atelierbesøk og følger opp. Hun legger ikke skjul på at det til tider kan være tøft. Det er mye jobb. Faktisk så mye at man jobbe seg syk av det.

 

Som med alle andre ting som krever mye tid og energi, er det naturlig at det kommer dager hvor man lurer på om det er verdt det.

 

– Men det går over etter 24 timer, så er plutselig given der igjen, sier hun.

 

LES OGSÅ: Drømmejobben – Espen Eiborg er billedkunstner

 

– Tenk å være så heldig

Selv har ikke Elisabeth malt på mange år. Tiden strekker rett og slett ikke til, ihvertfall ikke akkurat nå.

 

– En gang i fremtiden, når jeg blir «pensjonist». Hvis jeg noensinne blir det, spøker hun.

 

Selv om det kan være skummelt å tenke utenfor den velkjente «boksen» i jakten på drømmejobben, med tilhørende uforutsigbarhet og ustabil inntekt, mener hun at det absolutt er verdt det.


 

– Tenk å være så heldig at du våkner mandag etter en ferie og du gleder deg til å gå på jobb. Det er ikke alle forunt, og sånn har jeg det nesten hver dag, sier den blide galleristen.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger